Hvordan undgår jeg støv fra morteren?

Hvordan undgår jeg at få støv fra morterens materiale med over i de krydderier, jeg støder?

Undgå at få støv i maden, når du bruger din morter.

?



Jeg har set en morter af marmor. Jeg følte med en finger i bunden af morteren, og fandt at den blev hvid af det fine marmorstøv. Dette fine støv vil også komme i de krydderier og andet, som morteren bliver brugt til at findele. Er denne problematik undersøgt, og hvordan er jeres anbefaling til brug af morter?

 

Erik Frederiksen, Hvidovre

Svar fra Leif Skibsted

Støv bør fjernes omhyggeligt ved grundig vask med en børste og varmt vand plus opvaskemiddel, før du tager en ny morter og støder i brug.

Ved almindelig brug vil afsmitning fra marmor være begrænset.

Marmor er calciumcarbonat, som ikke udgør en sundhedsfare ved indtag af lidt støv.

Granit er kvartsholdige bjergarter, der heller ikke afgiver skadelige stoffer ved normalt brug i køkkenet.

Morter og støder af marmor eller granit bør dog vaskes jævnligt, og marmor tåler ikke syre, som eksempelvis findes i citronsaft og eddike. 

Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Univeristet.