Hvordan skal mandlerne tørre?

Der er forskel på, hvordan man bør tørre mandler, der har været sat i blød, alt efter om de er med eller uden skind, lyder svaret fra Samvirkes ekspert

Der er forskel på, hvordan du bør tørre mandler med og uden skind.

?

Hvis jeg lægger mine mandler i blød og derefter vil fryse dem ned, skal de så først tørre helt igennem i f.eks. ovn ved lav varme, eller er det o.k., at de ligger på køkkenbordet eller på en bageplade i en dags tid? Jeg iblødsætter nødder både for at fjerne giftstoffer, for at forbedre det ernæringsmæssige indhold, at fordøje dem bedre, og fordi de smager bedre.

Maj B. Larsen

Svar fra Leif Skibsted

Hvis mandlerne er smuttede og derfor uden det brune skind, er tørring ved stuetemperatur tilstrækkeligt. Er mandlerne vasket eller udblødt, uden at skindet er fjernet, bør de tørres ved lidt højere temperatur i ovnen for at forhindre, at bakteriesporer, der skjuler sig i den ru overflade, kan vokse frem som sygdomsfremkaldende bakterier efter udblødningen.

 

Søde mandler, altså almindelige mandler, indeholder ikke giftstoffer. Iblødsætning i koldt vand fjerner ikke giftstoffer og bitterstoffer fra bitre mandler, det kræver opvarmning. Iblødsætning forbedrer ikke mandlers og nødders næringsværdi, men hårdhed og bid vil ændres og dermed også den samlede smagsoplevelse.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.