Hvordan skal mandlerne tørre?
Hvis jeg lægger mine mandler i blød og derefter vil fryse dem ned, skal de så først tørre helt igennem i f.eks. ovn ved lav varme, eller er det o.k., at de ligger på køkkenbordet eller på en bageplade i en dags tid? Jeg iblødsætter nødder både for at fjerne giftstoffer, for at forbedre det ernæringsmæssige indhold, at fordøje dem bedre, og fordi de smager bedre.
Maj B. Larsen
Svar fra Leif Skibsted
Hvis mandlerne er smuttede og derfor uden det brune skind, er tørring ved stuetemperatur tilstrækkeligt. Er mandlerne vasket eller udblødt, uden at skindet er fjernet, bør de tørres ved lidt højere temperatur i ovnen for at forhindre, at bakteriesporer, der skjuler sig i den ru overflade, kan vokse frem som sygdomsfremkaldende bakterier efter udblødningen.
Søde mandler, altså almindelige mandler, indeholder ikke giftstoffer. Iblødsætning i koldt vand fjerner ikke giftstoffer og bitterstoffer fra bitre mandler, det kræver opvarmning. Iblødsætning forbedrer ikke mandlers og nødders næringsværdi, men hårdhed og bid vil ændres og dermed også den samlede smagsoplevelse.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.