Hvordan får jeg tesien til at holde længere?

En læser er træt af at skulle købe nye bomuldstesier, fordi de bliver stive og ugennemtrængelige efter en måneds tid.
Te bliver haeldt op i kop

Hvis du vil have tesien af bomuld til at holde længere, så fjern de udtjente teblade og skyl tesien med vand - eventuelt tilsat lidt citronsaft - umiddelbart efter brygning.

?

Jeg leder efter en måde, hvorpå jeg kan få mine bomuldstesier til at holde lidt længere? Jeg laver forholdsvis stærk te, som jeg lader trække i en kop eller en kande. Efter en måneds brug bliver min tesi så stiv og ugennemtrængelig af garvesyren (og kalken?), at jeg bliver nødt til at købe en ny. Er der en måde, hvorpå jeg kan opløse/rense tesien uden brug af alt for ulækre kemikalier? Grunden er ikke, at jeg ikke har råd til en ny si, men at jeg ved, at bomuld er ret krævende for miljøet. Jeg har ikke tænkt mig at skifte til at bruge en anden type si. Kan I hjælpe mig?

Mark Andersson

Svar fra Leif Skibsted

Tesier er unødvendige, hvis man bruger to kander, når man brygger te. Hæld vand af passende temperatur på tebladene i den ene tekande og lad teen trække. Efter passende trækketid dekanteres den varme te over i den anden tekande, man netop har skyllet med kogende vand. Bruger man kun én tekande med et tefilter af bomuld, kan tilstopning af filteret forsinkes ved straks efter brygning at fjerne de udtjente teblade og skylle tesien med vand eventuelt tilsat lidt citronsaft. Friske blade på tebusken indeholder omkring 30 procent catechiner, der er plantefenoler med gode antioxidative egenskaber, og som tillægges sygdomsforebyggende egenskaber. I sort te er disse flavonoider oxideret af tebladenes egne enzymer og har dannet polymere forbindelser, som giver tebladene og tedrikken deres farve og drikken en passende bitterhed. Disse oxiderede plantefenoler binder sig kraftigt til bomuldsfibre, som det ses i tefiltre, og som gør tepletter svære at vaske af tøj. Det er også de samme forbindelser, der giver rande i tekopper også efter vask i opvaskemaskine. Citronsaft er en nænsom måde at fjerne rande fra tekopper før opvask. I grøn te er denne enzymatiske bruning forhindret ved opvarmning af de nyplukkede teblade, og i Kina fjerner man normalt ikke de grønne teblade fra den varme drik og bruger ikke tefiltre. Oolong er en te, hvor oxidationen af catechinerne er stoppet efter kort tid. Oolong te er derfor lysere i farven, den lugter og smager friskere og er mere aromatisk. Brygger man oolong te, bliver problemet med de tilstoppede tefiltre mindre udtalt.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om