Hvordan afkøler man bedst sine madvarer?
Hvordan afkøler man bedst varm mad efter et måltid? Jeg plejer at komme f.eks. rester af kødsovs over i en beholder med låg, som jeg så sætter i køleskabet.
Jeg har erfaret, at andre mener, det er bedst først at afkøle maden lidt uden for køleskabet. Hvad anbefaler I?
Gitte Jensen, Kolding
Svar fra Winnie From Thesbøl
Mad skal køles ned til 10 grader inden for tre timer, efter at den er fremstillet, og herefter skal den opbevares ved fem grader for at undgå eventuelle levnedsmiddelbårne sygdomme.
For at køle maden hurtigt ned, inden den sættes i køleskabet, kan du sætte skålen med maden i vandbad i koldt vand, evt. med isklumper i. - Er det en større portion, kan du enten fordele maden i flere skåle eller røre jævnligt i den, så den hurtigere bliver afkølet hele vejen igennem.
Den behøver ikke være helt kold, men sætter du en stor portion varm mad i køleskabet, vil det tage lang tid, før centrum af retten er kold. Samtidig tilfører den varme til køleskabet, hvilket får køleskabet til at starte med køling, og dermed bruge energi, så også for miljøets skyld er det en god idé at køle maden ned, før den sættes i køleskabet.
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.