Hvilken mælk indeholder færrest kalorier?

Skal jeg drikke skummetmælk, minimælk eller fedtfri mælk for at begrænse kalorierne?
?

Coop har en såkaldt fedtfri mælk med 0,05% fedt. Ser man på næringsdeklarationen, er energifordelingen identisk med den i skummetmælk pr.  100 ml,  nemlig: 35 kcal, 3,5 g protein, 5,0 g kulhydrat og 0,05 g fedt. Der er altså ingen forskel på kalorieindtag. Jeg drikker meget mælk i kaffen og er derfor interesseret i så lav-kalorieholdig en model som muligt. Er det ligegyldigt, om jeg indtager skummet, fedtfri eller for den sags skyld minimælk?

Lis Kellermann, Lille Skensved

Svar fra Per Brændgaard

Skummetmælk indeholder 0,1% fedt. Fedtfri mælk indeholder 0,05% fedt, dvs. det halve. Du sparer derfor 0,05 g fedt pr. deciliter mælk. Hvis du f.eks. drikker en halv liter mælk om dagen i din kaffe, vil du samlet spare fem gange 0,05 g fedt, i alt 0,25 g fedt pr. dag. Det er så lidt, at det ikke kan betale sig. Det siger jeg, selvom jeg er stor tilhænger af små skridt. 

Det giver meget mere at gå fra de federe mælketyper til skummetmælk. Sødmælk indeholder 3,5% fedt, letmælk 1,5% fedt og minimælk 0,5% fedt, der skal sammenlignes med skummetmælks 0,1% fedt. Hvis du har et stort forbrug af mælk, kan det godt betale sig at vælge skummetmælk i stedet for minimælk.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Læs mere om