Hvepse-sæson: Sådan afhjælper du allergichok

Der er masser af hvepse i luften, men for allergikere kan stikket være livsfarligt. Samvirke giver her rådene for, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.


En allergiker kan gå i chok efter et stik

August er højsæson for hvepse, og selv om de fleste nok har oplevet at blive stukket, kan det for andre være mere kritisk end som så.

Den yderste konsekvens af et hvepsestik for en allergiker kan være et anafylaktisk chok. En tilstand, hvor der opstår blødninger i kroppen som gør, at personen kan opleve et voldsomt fald i blodtryk og derfor gå i chok.

Sådan kan du hjælpe

Det lave blodtryk gør, at man bliver fjern og svimmel, man kan gå i kramper og i værste fald helt besvime. Lars Poulsen, Professor ved Gentofte Hospitals Allergi-klinik, er meget klar i mælet, når han bliver spurgt, hvad man bør gøre i tilfælde af anafylaktisk chok.

»Kom til en skadestue hurtigst muligt. Det, man selv kan gøre, er at ligge personen ned med benene oppe på en stol, så der løber blod til hovedet, hvis folk er ved at miste bevidstheden. Hvis man skal forlade personen, er det bedst, at de ligger i aflåst sideleje.«

De fleste allergikere vil have en pumpe med adrenalin, som kan injiceres, hvis de er på vej i chok. Adrenalinen hjælper blodtrykket med at finde sin normale balance. Det får blodkarrene til at trække sig sammen og modvirker de blødninger, som chokket er blevet udløst af.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fakta om anafylaktisk chok

Et anafylaktisk chok som følge af allergi er meget sjældent, men det koster dog 1-2 liv om året i Danmark. Chokket kommer af allergiske reaktioner for stik, nødder, hvede, mælk og andet.

Når man bliver stukket første gang, kan kroppen udvikle et antistof, som reaktion på stikket. Næste gang man bliver stukket, vil kroppen så udskille dette antistof, som kan gøre at blodkarrene trækker sig fra hinanden. Det skaber en blødning i kroppen, som gør at blodtrykket falder, og det vil sende kroppen i chok.

Allergien kan behandles

Man anslår at omkring 50.000 danskere lider af allergi overfor hvepse eller bier, men det er dog langt fra alle, der kan risikere et anafylaktisk chok.

Hvis man oplever allergi overfor hvepse og bier, er der mulighed for en kur. Et behandlingsforløb ved en allergilæge kan kurere den ellers potentielt farlige allergi.

»Man kan komme i immunterapi, hvor man får injiceret ganske små mængder af biens gift i armen, og så opbygger man gradvist en tolerance,« siger Lars Poulsen.

En sådan behandling vil typisk tage 5 år og kan kurere allergien fuldstændig.

Vi tager ofte fejl af bier og hvepse

Mange af os forveksler i øvrigt ofte bier med hvepse. Men det er værd at vide, at bier generelt ikke er agressive, og de er ikke interesserede i konflikt med
mennesker. Bier er heller ikke synderligt interesserede i marmelademadder eller søde
sager på terrassens bord, men i mere blomster.

Læs mere om