Hvad er REM-søvn?
REM-søvn er drømmesøvn
REM er en forkortelse for Rapid Eye Movement (hurtige øjenbevægelser). Navnet stammer fra den måde, hvorpå øjnene bevæger sig, mens man sover. Det er denne fase af søvnen, hvor vi drømmer mest, og derfor bliver REM-søvn også kaldt for drømmesøvn.
Man mener, at øjnene bevæger sig, fordi de følger med i de oplevelser, vi drømmer om.
REM-fasen er en del af den søvncyklus, du gennemgår flere gange i løbet af natten. Normalt befinder man sig mest tid i REM-fasen i slutningen af natten, hvorimod den dybe søvn dominerer i starten af natten. Læs mere om søvnens faser her.
Hjernen er på fuld kraft
Vores hjerner er mest aktive, når vi er vågne, men når vi sover, falder vores kropstemperatur, blodgennemstrømning og hjernens energiforbrug. Under REM-søvnen stiger hjernens energiforbrug igen, hvilket gør hjernen lige så aktiv under REM-søvnen, som når vi er vågne. Til gengæld er kroppens muskler næsten lammet, så vi bliver liggende i sengen, selvom vi drømmer, at vi løber et marathon.
REM-søvn bearbejder vores minder
Forskere mener, at det er i REM-søvnen at vores erindringer og minder bliver lagret og bearbejdet. En forstyrret REM-søvn kan, sammen med andre søvnproblemer, muligvis øge følsomheden og reaktionerne over for traumatiske oplevelser, så man bliver dårligere til at håndtere dårlige minder.
Viden om REM-søvns funktion er stadig begrænset, men ligesom resten af søvnens faser, er den vigtig for vores helbred og hjernefunktion.
Kilde: ‘Søvn og Sundhed’ 2015 - Vidensråd for Forebyggelse.