Har muggen bredt sig?

Det er fristende at spise resten af et rugbrød, hvor et par af skiverne er mugne. Men det er en dårlig idé.

Selvom det kun er få skiver af et rugbrød, der har mugpletter, bør hele brødet smides ud.

?

Jeg stod i morges med rugbrød med mug på de 2 første skiver. Spørgsmålet, der altid opstår i den forbindelse, er, hvor langt har muggen bredt sig. Det ville være dejligt med retningslinjer desangående. Tænker altid, at den skal igennem luft for at komme til næste skive, som formodentlig hindrer udbredelseshastigheden. Så jeg hopper et par skiver over, som regel til skive 5, og spiser resten derfra. Men jeg handler i uvidenhed, så det kunne være rart at blive klogere.

Jesper Resting Jeppesen

Svar fra Mia Kristensen

Når rugbrødet har ligget i en lukket pose, kan muggen nemt have spredt sig, uden at den nødvendigvis er synlig endnu. Jeg vil anbefale, at du smider hele posen med brød ud.

Giftstofferne, som nogle typer mug kan danne, bør du ikke spise. Når giftstofferne er dannet på dit brød, kan du ikke slippe af med dem igen. Selvom mug faktisk forsvinder ved opvarmning, bliver giftstofferne i maden. Det hjælper altså ikke, hvis du giver dit mugramte brød en tur på brødristeren.

Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Københavns Professionshøjskole. Er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.