hud

Hvad er fregner, og hvorfor får jeg dem?

Fregner er små pigmentpletter, som kommer frem om sommeren og forsvinder igen, når vinteren melder sin ankomst. Men får du fregner, der ikke går væk, når sommeren er ovre, bør du være opmærksom, fortæller overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital, Marianne Hald.

Du får oftest fregner, der hvor huden er mest udsat for sollys, f.eks. i ansigtet og på armene. Fregnerne opstår nemlig på grund af solens uv-stråler. 

Fregner kommer på grund af solen

Ingen er født med fregner. Fregnerne opstår, fordi hudens pigmentceller øger produktionen af brunt pigment, når huden bliver udsat for solens uv-stråler. Det brune pigment ophober sig i små pletter, som vi kalder fregner.

Fregnerne kommer typisk i ansigtet, men kan opstå alle steder, hvor huden får meget sol.

Der findes 2 typer fregner

Fregner kommer i mange former, men overordnet findes 2 typer. Begge typer går under betegnelsen pigmentpletter.

Almindelige fregner, der på lægesprog betegnes »ephelides«, kommer og går. Det er den type fregner, der pibler frem på kinderne og næseryggen i sommerhalvåret, særligt hos børn og unge. Fregnerne er som oftest 1-2 mm i diameter og brune eller rødlige. De er helt harmløse og blegner igen, når solen forsvinder fra de danske breddegrader.

Den anden form for fregner, der bliver siddende, kaldes på fagsprog »solar lentigines«. På dansk bliver de ofte kaldt leverpletter. De kan være både større og mørkere end almindelige fregner.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

I Asien fjerner man fregner

I Asien bliver fregner anset som en kosmetisk fejl, der bør fjernes, hvorimod fregner i de fleste vestlige lande ses som noget sødt eller ligefrem fashionabelt. 

Kilde: International Federation of Pigment Cell Societies

Vær opmærksom på fregner, der ikke forsvinder

Har du blivende fregner, bør du være ekstra opmærksom. De er ikke farlige i sig selv, men et udtryk for, at huden har fået mere sol gennem livet, end den kan tåle. Derfor bør du være ekstra påpasselig med at opholde dig meget i solen og følge Kræftens Bekæmpelses 3 solråd: Søg skygge mellem 12 og 15, beskyt din hud med solhat og tøj, og husk at bruge solcreme.

Børn og lyshudede får oftest fregner

Alle kan få fregner, men det er oftest børn og unge, der får den type fregner, der kommer og går med solen. Fregnerne kommer fra 2-3-årsalderen. Desuden er personer med en lys hudtype, ofte medfulgt af rødligt hår og blå øjne, særligt udsatte, når det kommer til fregner. Den lyse hud er generelt mere sart over for solens stråler.

Efterhånden som man bliver ældre, vil fregnerne blive færre og færre eller helt forsvinde. Mange vil i stedet få andre, blivende fregner som et resultat af et langt liv i solen.

Kilder: Marianne Hald, overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital, og International Federation of Pigment Cell Societies

Læs mere om