Har jeg gammelmandsvorter, og hvad kan jeg gøre ved dem?

Gammelmandsvorter kan minde lidt om en flad rosin, og de fleste af os vil opleve at få en før eller siden. Heldigvis er vorterne med den medicinske betegnelse seboroiske vorter uskadelige. De bør derfor kun fjernes af kosmetiske årsager, og så skal du i øvrigt være opmærksom på, at vorterne kan komme igen.
Nær billede af gammelmandsvorte - eller seboroisk vorte, som er det medicinske navn

Eksempel på en gammelmandsvorte, der er lys i farven. 

Gammelmandsvorter er uskadelige

Gammelmandsvorter – eller seboroiske vorter, som er den korrekte medicinske betegnelse – er en godartet tilstand, hvor der opstår nogle udvækster oven på huden. Udvæksterne er helt uskadelige, og selvom de nok kan være irriterende, er det altså ikke noget, man skal være bange for, siger Claus Zachariae, som er ledende overlæge på Hud- og allergiafdelingen på Gentofte Hospital. »Det er et rent kosmetisk problem, som jeg synes, man skal lære at leve med. Får man dem fjernet, kommer de ofte igen, eller der kan komme nye andre steder.« 

Kontakt lægen, hvis du er i tvivl

Gammelmandsvorter er godartede. Men de skal være skarpt afgrænsede, regelmæssige i overfladen og vokse langsomt. Er dette ikke tilfældet, kan der være tale om en usund eller ondartet tilstand. Hvis du er i tvivl, bør du altid kontakte din læge.  

Gammelmandsvorter ligner en flad rosin

Gammelmandsvorter varierer i farve fra hudfarvet til meget mørk brun og kan minde lidt om en flad rosin. De har typisk en fedtet overflade og kan være let skællende. Vorterne sidder ofte på områder, der er udsat for sollys, såsom ansigtet, krop og håndryggen. Nogle oplever, at vorterne kan give kløe og genere huden.

Hvordan opstår gammelmandsvorter?

Gammelmandsvorter er hudceller, der deler sig og lægger sig oven på huden. Men hvorfor det sker, ved man ikke.   

Hvem får gammelmandsvorter?

Som det folkelige navn antyder, er gammelmandsvorter mest udbredt blandt ældre mennesker. Men tilstanden ses også hos børn, unge og midaldrende. De fleste af os vil opleve at få mindst en i løbet af vores liv. Gammelmandsvorter er lige udbredt blandt mænd og kvinder. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan man få fjernet gammelmandsvorter?

Det er muligt at få fjernet en gammelmandsvorte hos en lægefaglig, som enten vil skrabe den væk med en skarpske eller fryse den af. Indgrebet vil ofte kunne lade sig gøre, uden at det giver ar efterfølgende. Da vorterne som nævnt er uskadelige og sjældent medfører fysiske gener, skal de kun fjernes af kosmetiske årsager. Du kan enten tale med din egen læge eller besøge en privat klinik. Vær dog opmærksom på, at vorterne kan komme igen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan jeg forebygge gammelmandsvorter eller forhindre, at de udvikler sig? 

Eftersom man ikke ved, hvorfor gammelmandsvorter opstår, findes der ingen råd til at forebygge dem. Det er dog sandsynligt, at der er en sammenhæng mellem eksponering af huden for sollys og øget risiko for udvikling af gammelmandsvorter

Kilder: Ledende overlæge på Hud- og allergiafdelingen på Gentofte Hospital Claus Zachariae og sundhed.dk