Har du brugt strøm om natten? Stop med det. Strømmen er billig på et helt andet tidspunkt

Tog du rådene til dig om at udskyde strømforbruget til om natten, hvor det var billigst at sætte apparaterne i gang? Hold øje med strømpriserne, for i sommermånederne er det slet ikke billigst at bruge strøm om natten

Brug strøm i dagtimerne om sommeren

Har du sat vaskemaskinen, opvaskemaskinen og andre apparater til at køre om natten? I efteråret 2022 steg elpriserne markant, og de stigende priser fik danskerne til at sætte jagten ind på døgnets billigste timer, når der skulle forbruges strøm. Det blev en folkesport at holde øje med forskellige apps og hjemmesider, der viste elpriserne for det kommende døgn, og flere energiselskaber rådede kunderne til at udskyde tøjvasken til om natten, eller at vente med at lade elbilen til mørket faldt på. 

Har du fulgt rådene, og er det efterhånden blevet en automatreaktion at udskyde elforbrug til om natten, kan du være helt gal på den. I sommermånederne er det nemlig ikke i nattetimerne, du finder den billigste strøm, viser beregninger, Samvirke har lavet. 

De billigste timer i sommermånederne findes typisk i tidsrummet 11-17. Her er priserne i gennemsnit en anelse lavere end i nattetimerne. Priserne er også en smule lavere i weekenden end på hverdage. 

... og om natten i vintermånederne

Tommelfingerreglen med at være natstrømbruger, kan du stadig bruge i vintermånederne. Om vinteren findes de billigste timer stort set altid efter 23 og inden klokken 6, hvor vi står op, tænder kaffemaskinen og alle de andre apparater, og hvor virksomhederne sætter gang i produktionen. 

Ligesom om sommeren er den gennemsnitlige elpris lavere i weekenden end på hverdage. 

Solceller er årsag til, at priserne er lavest midt på dagen om sommeren

I Danmark er mængden af solceller på tagene og solcelleparker på markerne steget markant de seneste år. Sidste år dækkede solcellerne omkring 6% af Danmarks samlede elforbrug, og Energistyrelsen forventer, at solproduktionen står for 10% af elforbruget i 2023. 

Udbygning af solceller er den primære årsag til, at priserne om sommeren er lavest, når solen skinner. Solcellerne producerer altid strøm i døgnets lyse timer, men når solen står højt på himlen, stiger elproduktionen fra solceller markant. I perioden fra april til oktober mangedobles solcellernes elproduktion i forhold til måneder fra november til marts. Den høje produktion presser priserne på strøm ned. 

 

Forklaringer til graferne: 

Graferne viser de rå elpriser i kroner pr. kWh - altså prisen uden moms, afgifter og forskellige tillæg. Elselskaberne har forskellige tariffer, der varierer over døgnet. Om vinteren er tarifferne typisk lavest om natten, dyrest omkring morgenmads- og aftensmadstid og medium midt på dagen og sidst på aftenen. Om sommeren følger tarifferne samme logik - dog er satserne ofte lavere for det mellemste og højeste trin.  Tarifferne skal gøre det mere attraktivt at flytte forbruget til de tidspunkter, hvor der er færrest, der bruger strøm. Selvom tarifferne i sommermånederne er højere i dagtimerne end i nattetimerne, er forskellen så lille, at det generelt er billigst at bruge strøm midt på dagen i årets lyse måneder.