10 ting, du ikke vidste om lus

Lus lever kun på mennesker, hader sygdom og drukner kun langsomt. Samvirke gør dig klogere på hovedlusene, der især plager danskerne januar, februar og august.
Kæmmer lus i hår

Smartphones giver børn flere lus

Bruger et barn en smartphone, er der større risiko for at blive “ramt” af lus, viser en undersøgelse fra The British Association of Dermatologists. En af forklaringerne er, at børn ofte vil vise vennerne noget på deres smartphone, og at de derfor sidder tæt med hovederne, hvilket giver lus optimale betingelser for at vandre fra den ene hovedbund til den anden.

Lus camouflerer sig ved at tage farve efter dit hår

Lus er nogle 6-benede banditter, men vidste du, at lus kan camouflere både sig selv og deres æg, så de matcher hårfarven på værten, hvor de bor? Lus kan nemlig gøre sig både mørkere og lysere.

Lus og lopper er ikke det samme

Lus har korte ben, der nærmest er formede til at holde fast på et hårstrå. Lopper derimod har lange ben, der gør dem eminente til at hoppe fra for eksempel en hund til et menneske. Loppen kan derfor være bærer af sygdomme, der rammer mennesket: For eksempel mener man, at lopper kan have overført sygdomme som pest og kopper.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lus kan godt lide bestemte mennesker - måske lugter du bare indbydende

Nogle børn og voksne rammes oftere af lus end andre, og en del af forklaringen kan være, at de lugter særligt godt og dermed tiltrækker lus. Eller også lugter andre i omgangskredsen så dårligt, at udvalget af mennesker, lusen har lyst til at sætte sig på, er forbavsende lille.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lus lever i 30 dage

En enkelt lus kan leve op til 30 dage i dit hår,  eller andres hår, hvis du når at smitte dem med lus. Hver af de 30 dage lægger lusen op til 15 æg.

3 slags lus plager mennesket

Synes du, at du slås med (og ikke mindst mod) lus, så tænk på, at mennesket har kæmpet med lus i årtusinder. Lus har nemlig specialiseret sig, så de lus, der plager os, plager ikke andre individer. Mennesket plages af 3 slags lus: Hovedlus, kropslus og fladlus. Ingen af de 3 arter kan overleve på andre værter end mennesket.

Lus kan druknes, hvis du er tålmodig

Har du været ramt af lus og undret dig over, at lusene ikke bare dør, når du står under bruseren og vasker hår? Lus drikker masser af væske i løbet af en dag, og skulle et menneske drikke tilsvarende mængde i forhold til kropsvægten, skulle vi indtage omkring 38 liter vand i døgnet. Kommer en lus under vand, lukker den for spiraklerne, der sender ilt og vand ind og ud gennem dens hud. Efter 8-11 timer under vand vil der ikke være mere ilt i det blod, lusen har suget, og så vil den dø, hvis den da ikke er død først af al den væske, den har ophobet i sine tarme, men som den ikke kan komme af med på grund af de lukkede spirakler.

Lus bryder sig ikke om sygdom

Lus er ikke glade for at leve på mennesker, der har feber. Det er flere gange blevet videnskabeligt bevist, at mennesker, der er syge, er mindre udsat for luseangreb. Har man lus og får en omgang influenza, forsvinder lusene hurtigere uden den store behandling, lus bryder sig simpelthen ikke om høje kropstemperaturer.

Intimbarbering truer fladlus med udryddelse

Unge danskere har gennem en årrække intimbarberet sig i stadig større grad, og det har gjort livet svært for fladlusen, der lever i vores kønsbehåring. På klinikken for kønssygdomme på Bispebjerg Hospital har patienterne langt sjældnere end tidligere fladlus. Smittes man med fladlus, bliver man ramt af en god omgang kløe.

Lus kan ikke leve uden mennesket - vask ofte, hvis du har lus

Lus er afhængige af mennesket for at overleve. En lus kan overleve op til 48 timer, hvis lusen kommer væk fra mennesket. Værre er det dog med lusens æg: Et luseæg kan klare sig op til 10 døgn væk fra den menneskelige vært. Derfor bør du sørge for at vaske alt grundigt, når en i husstanden er ramt af lus. Husk hovedpuder, sofapuder og alt, håret kan have været i kontakt med.

Læs mere om