Grillvejr: Vi elsker oksekød, men kylling bliver mere og mere populær
Grillvejr er kødvejr
”Vi skal have både kyllingebryst og pølser, når vi skal grille i aften!” Sådan lyder det over kølediskene, når sommervarmen topper udenfor. Selvom grillsæsonen var længere og længere, så er det på de varme sommerdage, vi griller allermest, og når vi tænder grillen, er kødet i centrum, selvom mange også har taget grillede grøntsager til sig, fortæller Mette Steenberg, der er ekspert i forbrugervaner i Coop Analyse:
”Kødforbruget stiger hver sommer, og der er en tydelig sammenhæng mellem godt vejr og salget af kød. I en solrig sommermåned køber danskerne mere end 10% mere kød end i en mørk vintermåned.”
Mange forbinder måske grill med gode bøffer, men de nyeste tal fra Coop Analyse viser, at oksekødet taber popularitet i de 4 varmeste måneder. Faldet hænger sammen med en generel tendens, hvor faldet af rødt kød falder et par procent om året, forklarer Mette Steenberg:
”Det røde kød går tilbage sammenlignet med både grisekød, kylling og pølser, som alle har oplevet en fremgang siden 2020. Tydeligst er tendensen for kyllingekød, hvor salget næsten er fordoblet. Umiddelbart tror jeg, at der er 2 årsager: vi ser en større klimabevidsthed, når det gælder madvaner, og så måske endnu vigtigere: de stigende fødevarepriser har gjort danskerne snusfornuftige ved grillen, så de i højere grad vælger kylling, der er billigere end oksekødet.”
Alle elsker grillpølsen
Knækpølse, frankfurter og ringrider. Kær grillpølse har mange navne, og de tykke pølser kaster danskerne kærligheden på, når vi spiser aftensmaden ude. Selvom grillpølser i princippet sagtens kan tilberedes på en på en pande på komfuret i januar, er det som om de smager bedre, uanset om de er grillet over en gasflamme, knitrende kul eller ulmende briketter.
”Salget af pølser er – sammen med salget af koldskål og jordbær – den bedste indikator på, hvor godt vejret er udenfor. Godt vejr er grillvejr, og det er som om, at danskerne ikke kan grille uden den obligatoriske pølse at slutte måltidet med,” siger Mette Steenberg.
Brug FSC-mærkede briketter
Tænk også over, hvilke grillkul eller -briketter, du bruger. Briketter og kul til grillen produceres af træ, der ofte kommer fra tropiske områder. Her bliver store skovarealer hvert år fældet for at skabe plads til marker med afgrøder og skoven kan ende som grillkul til os. Det er vigtigt at beholde skovarealerne, så der er plads til biodiversitet, ligesom skove holder på CO2, lyder det fra Thomas Roland, der er ansvarlighedschef i Coop Danmark:
”Vælg altid FSC-mærkede grillkul og grillbriketter, så er du med til at sikre, at træet kommer fra en skovdrift, hvor der blandt andet ikke bliver fældet mere træ, end der plantes nyt.”
NGO’en FSC Danmark har tidligere testet grillbriketter, der ikke var FSC-mærket, og i 70% af poserne var der ulovligt tropisk træ.
Hvilket kød kan man grille over kul? Og hvad passer bedst til briketter?
Er du en af dem, der stadig holder fast i at der skal kul eller briketter til, før der rigtigt kan tilberedes grillmad, så husk, at kul og briketter har forskellige egenskaber. Trækul er hurtige at tænde, brænder i kort tid og afgiver høj varme. Derfor egner trækul sig især til retter, der kun skal tilberedes i kort tid, for eksempel pølser, koteletter, bøffer, grøntsager eller fisk. Grillbriketter holder som tommelfingerregel op til 4 gange så lang tid på varmen som den samme mængde trækul, og afgiver briketterne en mere jævn varme. Det gør grillbriketterne velegnede til store stykker kød som en steg, juleanden eller en pizza, hvis du er en af dem, der lægger bagestål eller en bagesten i grillen i god tid for at få den varmet godt gennem, så du ender med den perfekte bund.
1000 grillulykker om året
Cirka 1000 danskere kommer på skadestuen eller sygehuset hvert år i forbindelse med en grillulykke. De hyppigste årsager er forbrændinger, røgforgiftning og personer, der har skåret sig enten i forbindelse med tilberedningen eller på selve grillen
Kilde: Ulykkesanalysegruppen på OUH