Gør elbilen klar til kulden og kør selv-vinterferien

Har du planlagt en kør selv-ferie i din elbil denne vinter, bør du være opmærksom på, hvad elbilen kan klare. Her er 4 råd til dig, der skal på ferie i elbilen

Vinteren er over os, og hvis du har planlagt en kør selv-ferie i elbilen, er der nogle ting, du bør tage højde for inden. Det er nemlig vigtigt at forberede din elbil på en lang tur i koldt vejr, hvis du vil have det bedste ud af turen.

Her er 4 essentielle råd fra sammenligningsportalen Samlino.dk, der gør din elbil klar til at tackle vinteren, så du er klædt godt på til kør selv-ferien.

Kulden påvirker elbilens rækkevidde

Kulden har en markant effekt på elbilens rækkevidde, da batteriet bruger ekstra energi til opvarmning og under kørslen. Din elbil mister derfor strøm hurtigere om vinteren, hvilket resulterer i færre kilometer pr. opladning.

For at undgå ubehagelige overraskelser er det afgørende at være opmærksom på, hvordan kulden påvirker din elbils rækkevidde under køreturen.

Selv hvis din rejse starter i mildt dansk vintervejr, kan du undervejs opleve fald i rækkevidden. Du kan bruge NAF’s test til at vurdere, hvordan din elbils rækkevidde påvirkes under forskellige vejrforhold. NAF’s test sammenligner det officielle tal for din elbils WLTP-rækkevidde med, hvordan for eksempel minusgrader påvirker rækkevidden negativt.

Ellers siger en tommelfingerregel, at for hver grad under 20 grader kan du regne med at miste cirka 1 procent af rækkevidden. Hvis du typisk kan køre 500 kilometer på en opladning ved 20 grader eller mere, kan du forvente, at rækkevidden falder til omkring 400 kilometer ved 0 grader. Og hvis temperaturen falder til under frysepunktet, vil rækkevidden være endnu kortere.

Vær også opmærksom på, at elbiler med varmepumper kan modstå kulden bedre.

Planlæg din rute

Det kolde vintervejr påvirker elbilens rækkevidde, og derfor er det klogt at investere tid i at planlægge din rute omhyggeligt hjemmefra. Brug de tilgængelige apps eller softwareindstillinger i din elbil til at finde den optimale rute.

Ruteværktøjerne hjælper dig ikke kun med at planlægge den korteste vej, men også med at finde ladestationer langs ruten for at sikre, at du altid har mulighed for at genoplade, hvis batteriet bliver tømt hurtigere end forventet.

Hvis din elbil ikke har indbygget ruteplanlægningsindstillinger, kan apps som A Better Routeplanner være et fint alternativ.

Kend elbilens ladehastighed

Hastigheden på din elbils opladning er vigtig, især under vinterrejser. Det er derfor en god idé at undersøge, hvor hurtigt din elbil oplader fra 10 til 80 procent i batterikapacitet (målt i minutter), især når du kun bruger lynladning. Ikke alle ladestationer leverer samme hastighed, så led efter lynladere under længere rejser for at spare tid.

På farten anbefales det kun at bruge lynladere, hvis du har brug for at lade hurtigt. Har du mulighed for en overnatning, kan det være mere fornuftigt at bruge en normal lader, hvis sådan en er tilgængelig, og du har tiden. Det er nemlig ikke godt at bruge lynladere for ofte, da det skader batteriet.

Husk desuden at forvarme batteriet, inden det lades op, da det kan optimere ladetiden. Det kan f.eks. gøres ved at tage en halv times køretur eller aktivere en indstilling gennem softwaren, der forvarmer batteriet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tjek elbilen og forsikringen

Før du begiver dig ud på din kør selv-vinterferie, er det god praksis at få din elbil tjekket, så den er i optimal stand.

En vigtig pointe at huske er, at enhver form for modstand på en elbil direkte påvirker batteriets ydeevne. Forkert dæktryk eller slidte bremser kan øge modstanden under kørslen og påvirke rækkevidden.

Desuden er det værd at bemærke, at nogle bilforsikringer eller nyere elbilmodeller inkluderer vejhjælp som en integreret del af deres tilbud ved køb eller forsikringstegning. Vejhjælp i EU kan med fordel give dig ekstra tryghed, når du begiver dig ud på en lang vinterrejse.

Læs mere om