Sådan får du en gratis lydbog

Du kan nemt få den nyeste krimi eller slægtshistorie ned på telefonen, eller hvor du ellers hører dine lydbøger. Bibliotekerne tilbyder lydbøger, som du nemt og gratis kan lytte til, når det passer dig, og en række apps og lydbogstjenester har en gratis prøveperioder, hvis du vil snuse lidt til udvalget

Det er nemt og du kan gratis downloade lydbøger fra bibliotekernes netlydbog.dk

»Down-lån« og tag lyden med i ørerne

En god fortælling på cykel- eller togturen. Eller få en roman læst op, mens du klarer opvasken. Både lydbøger og digitale bøger er blevet sande hits - og i 2021 udlånte bibliotekerne alene næsten 4 millioner lydbøger. Hertil kommer de mange lydbøger, danskerne har købt digitalt, i boghandlerne og supermarkederne. 

Lydbøger fra bibliotekerne er gratis - men det betyder ikke, at du kan låne frit. Typisk kan du foretage 10 digitale lån via eReolen, der er bibliotekernes indgang til lydbøger og e-bøger. På eReolen findes også en række lydbøger, som ikke tæller med i de 10 årlige downloads. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug det normale lånerkort

Når du skal have fat i en lydbog fra biblioteket, skal du besøge ereolen.dk, som er en fælles indgang til bibliotekernes lydbøger uanset, som du normalt går på biblioteket i Lemvig eller i Maribo. Du kan med fordel også bruge appen eReolen, der findes til både telefoner og tablets med styresystemer fra Apple og Google. 



Lydbøgerne er samlet i forskellige kategorier, så du nemt kan finde en svensk krimi eller en dansk slægtsroman. I alt findes tusindvis af bøger fra mere end 300 forskellige forlag. 

 

Når du har fundet din lydbog, kan du downloade den til computeren. Lydbøgerne er beskyttet af en digital funktion, som sikre, at du ikke kan videredistribuere lydbogen til andre. Samtidig betyder sikringen, at din lydbog bliver inaktiv efter en måned. Så er din låneperiode udløbet,  må du genlåne bogen, hvis du ikke er færdig med lytningen. 

 

Du logger ind med det samme brugernavn og samme password, som du bruger på dit lokale bibliotek. Er du ikke oprettet som bruger af biblioteket, må du en tur forbi der først. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Findes der lydbøger til børn?

Ja, bibliotekerne har udviklet en app, eReolen GO!, der har indhold til de 7-14-årige. 

Du kan streame lydbogen, når du sidder ved computeren

Når du har lånt en lydbog, kan du streame den, når du sidder ved din computer. Du logger ind på eReolen.dk, hvis du vil lytte til en lydbog. På hjemmesiden findes en afspiller, så du kan streame lyden, mens du laver noget andet på computeren. 

Kan jeg få gratis lydbøger andre steder?

Ja, en lang række af de kommercielle lydbogstjenester har en gratis prøveperiode, hvis du er ny bruger. Typisk er det 7, 14 eller 30 dage, hvor du gratis kan boltre dig med de lydbøger, som tjenesten tilbyder. Enkelte tjenester har lidt begrænsede muligheder, hvis du har et prøveabonnement. 

I de seneste år har nogle tjenester haft en udvidet prøveperiode om sommeren - typisk en prøveperiode, der dækker hele skolernes sommerferie. Måske er det en god anledning til at lytte og se, om lydbøger er noget for dig. 

 

På nettet kan du finde flere forskellige hjemmesider, der forsøger at give dig et overblik over, hvor lang en bindingsperiode, du får gratis med, når du tegner abonnement på en lydbogstjeneste. Rettighedsalliancen står bag Share With Care, hvor du kan se en oversigt over lydbogstjenester i Danmark. 

 

Hvordan sikrer jeg, at lydbogen er lovlig og ophavsretten overholdt?

Du kan uden tvivl - hvis du er lidt god til at søge på nettet - finde mulighed for at lytte til lydbøger, som du normalt ville skulle betale for. Det svarer lidt til ulovlig download af film. På Share With Care kan du finde en oversigt over lovlige, godkendte danske lydbogstjenester. 

 

Læs mere om