Gode råd om svinekød og tilberedning

Svinekød er populært, især i vinterhalvåret. Med den rette tilberedning af svinekød er det ikke svært at forstå hvorfor. Samvirke har samlet en række gode råd om tilberedning af svinekød
Frikadeller på pande

Når du laver frikadellefars, bør du undgå at røre den for længe. Hvis du rører den for længe risikerer du, at farsen bliver for fast.

Undgå at koge svinekødet på panden

Dup kødet tør, før du steger det. Hvis du kommer et stykke vådt svinekød på en pande, der ikke er tilstrækkelig varm, vil du koge kødet i stedet for at stege det. Bruningen af kødet, man opnår ved stegning, har stor betydning for både smag og duft.

En smule salt gør koteletterne møre

Salt det rå kød med små mængder salt. Såkaldt overfladesaltning eller gourmetsaltning, øger mørheden, saftigheden og smage i kødet. Du skal ikke bruge særligt meget, kun mellem 3 og 7 gram salt per kilo kød.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Frikadellefarsen skal ikke røres for længe

Når du laver frikadellefars, bør du undgå at røre den for længe. Hvis du rører den for længe risikerer du, at farsen bliver for fast. Dette kan man især risikere, hvis man anvender en røremaskine til at røre farsen. Det har til gengæld ingen betydning, hvorvidt du lader frikadellefarsen hvile i køleskabet, før du steger dine frikadeller.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Svinekam må gerne være rosa

Hele stykker svinekød, såsom svinekam og mørbrad, må gerne være rosa i kernen af kødet, når det er tilberedt. Det samme gælder koteletter, medaljoner og schnitzler, der er skåret af større kødstykker. Det skyldes af evt. skadelige bakterier sidder på ydersiden af kødet og ikke i kernen. Af samme grund er det vigtigt, at hakket kød ALTID gennemsteges.

Undgå tørt kød ved hjælp af et stegetermometer

Det er ikke muligt, at stege kød mørt, tværtimod. Hvis man steger magert kød for længe, så bliver det trevlet og tørt. Derfor er det en god idé at bruge et stegetermometer, når man tilberede større kødstykker, så man kan stege kødet, til det har den rigtige temperatur i kernen, hvilket for magert kød typisk vil være mellem 58 og 65 grader.

Skru ned for ovnen

Steg kødet ved lav ovn-temperatur (90-120 grader), på den måde bliver kødet mest mørt og mere saftigt.

Læs mere om