Gode råd om svinekød og tilberedning

Svinekød er populært, især i vinterhalvåret. Med den rette tilberedning af svinekød er det ikke svært at forstå hvorfor. Samvirke har samlet en række gode råd om tilberedning af svinekød.

Undgå at koge svinekødet på panden

Dup kødet tør,
før du steger det. Hvis du kommer et stykke vådt svinekød på en pande,
der ikke er tilstrækkelig varm, vil du koge kødet i stedet for at stege
det. Bruningen af kødet, man opnår ved stegning, har stor betydning for
både smag og duft.

En smule salt gør koteletterne møre

Salt
det rå kød med små mængder salt. Såkaldt overfladesaltning eller
gourmetsaltning, øger mørheden, saftigheden og smage i kødet. Du skal
ikke bruge særligt meget, kun mellem 3 og 7 gram salt per kilo kød.

Frikadellefarsen skal ikke røres for længe

Når
du laver frikadellefars, bør du undgå at røre den for længe. Hvis du
rører den for længe risikerer du, at farsen bliver for fast. Dette kan
man især risikere, hvis man anvender en røremaskine til at røre farsen.
Det har til gengæld ingen betydning, hvorvidt du lader frikadellefarsen
hvile i køleskabet, før du steger dine frikadeller.

Svinekam må gerne være rosa

Hele
stykker svinekød, såsom svinekam og mørbrad, må gerne være rosa i
kernen af kødet, når det er tilberedt. Det samme gælder koteletter,
medaljoner og schnitzler, der er skåret af større kødstykker. Det
skyldes af evt. skadelige bakterier sidder på ydersiden af kødet og ikke
i kernen. Af samme grund er det vigtigt, at hakket kød ALTID
gennemsteges.

Undgå tørt kød ved hjælp af et stegetermometer

Det
er ikke muligt, at stege kød mørt, tværtimod. Hvis man steger magert
kød for længe, så bliver det trevlet og tørt. Derfor er det en god idé
at bruge et stegetermometer, når man tilberede større kødstykker, så man
kan stege kødet, til det har den rigtige temperatur i kernen, hvilket
for magert kød typisk vil være mellem 58 og 65 grader.

Skru ned for ovnen

Steg kødet ved lav ovn-temperatur (90-120 grader), på den måde bliver kødet mest mørt og mere saftigt.

Se, hvad vi ellers skriver om: #tilberedning, #gode råd og #svinekød