Genopladelige batterier eller engangsbatterier: Hvad skal jeg vælge?
Vælg genopladelige batterier for miljøets og privatøkonomiens skyld
Æv! Så løb batteriet i fjernbetjeningen tør for strøm. Hvad gør du nu? Finder opladeren frem og lader batteriet op? Eller kører ned i det nærmeste supermarked efter nye engangsbatterier?
AA- og AAA-batterier, de mere buttede C- og D-batterier samt 9-volts batterier er nogle af de mest almindelige batterityper, som der sidder rigtig mange af rundt om i vores lommelygter, legetøj og fjernbetjeninger. Derfor kender de fleste sikkert også overvejelsen om, hvorvidt man skal vælge genopladelige eller ikke-genopladelige batterier.
Hvis du vil gøre noget godt for miljøet og samtidig spare penge på længere sigt, er der imidlertid ingen tvivl om, at genopladelige batterier er det rigtige valg, siger Bjarne Johnsen, der er teknisk konsulent på Teknologisk Institut.
Engangsbatterier belaster miljøet meget mere
»Af miljømæssige årsager og af hensyn til klimaet burde vi for længst have udfaset de ikke-genopladelige batterier,« siger han.
Fordi de ikke-genopladelige batterier kun aflades én gang, hvorefter de smides væk, medfører de et langt større ressourceforbrug end genopladelige batterier, der typisk kan genanvendes over 1000 gange.
Genopladelige batterier sparer dig penge i det lange løb
Selvom genopladelige batterier er noget dyrere i indkøb end ikke-genopladelige, er de til gengæld billigere at bruge i det lange løb – selv når man indregner indkøb af en oplader. Der kan altså også være en økonomisk fordel ved at vælge genopladelige batterier. Det gælder især, hvis du har et højt batteriforbrug.
De fleste genopladelige batterier bliver hurtigere flade
Genopladelige AAA-, C-, D- og 9-volts batterier samt de fleste genopladelige AA-batterier på markedet bygger på NiMH-teknologi (Nikkel metalhydrid), hvilket betyder, at man ikke kan opnå den helt samme strømkapacitet som i lignende engangsbatterier. De genopladelige NiMH-batterier bliver med andre ord hurtigere flade, og du skal forvente at skifte dem cirka dobbelt så ofte, som hvis du bruger engangsbatterier i for eksempel din lommelygte eller væguret.
Vælg den rigtige oplader
En oplader passer typisk kun til én type genopladelige batterier, idet forskellige batterityper skal oplades på forskellig vis. Man kan derfor sjældent anvende den samme oplader til at oplade for eksempel NiMH- og Li-Po-batterier. Af sikkerhedsmæssige årsager bør man kun oplade batterier med den korrekte oplader. Desuden skal man vare sig for at blande forskellige batterityper og opladede batterier med tomme batterier, hvilket i værste fald kan afstedkomme en eksplosion.
Nogle produkter virker ikke med genopladelige NiMH-batterier
De genopladelige batterier, der bygger på NiMH-teknologi, har ikke kun en lavere strømkapacitet end de fleste engangsbatterier. De leverer også en lidt lavere spænding, som måles i volt. Det betyder, at nogle batteridrevne produkter slet ikke virker eller virker meget dårligt med genopladelige NiMH-batterier. Det kan være en væsentlig årsag til den ringe udbredelse af genopladelige batterier generelt, men faktisk er det ikke det genopladelige NiMH-batteris skyld. Det skyldes blot, at de fleste batteridrevne produkter, der bruger AA-, AAA-, C- og D-batterier, er konstrueret til at bruge batterier med en spænding på 1,5 volt. Derfor kan de have problemer, når spændingen ligger på 1,2 volt, som det er tilfældet med de genopladelige NiMH-batterier.
Det er dog ikke noget problem med de genopladelige 9-voltsbatterier. Selvom spændingen er enten lidt laverer eller lidt højere end i et ikke-genopladeligt 9-voltsbatteri, er den relative forskel så lille, så det næppe vil volde et produkt, der er konstrueret til 9 volt, problemer.
Hvornår skal jeg oplade mit batteri?
NiMH-batterier har en relativt stor selvafladning og bør derfor oplades kort tid inden, de skal bruges. Li-Po (Li-ion)-batterier har typisk en lille selvafladning og kan derfor oplades i god tid inden brug. Begge typer bør dog ikke ligge helt afladte i månedsvis, så er det bedre at lade dem op.
Genopladelige AA-batterier fås med samme spænding som engangsbatterier
Som nævnt er det ikke alle genopladelige AA-batterier, der bygger på NiMH-teknologi. De findes også med Ni-Zn-teknologi (Nikkel Zink) og Li-Po-teknologi (Litium-polymer), som egentlig er et Litium-ion-batteri. Begge disse typer af genopladelige AA-batterier fås med en spænding tæt på 1,5 volt ligesom de ikke-genopladelige og virker derfor i alle produkter. Strømkapaciteten ligger dog på niveau med NiMH-batterierne.