Pris og funktion: 6 forskellige batterier

I cykellygten, bagevægten og fjernbetjeningen. Danskerne bruger mindst 55 millioner batterier om året – og de mest populære størrelser er AA og lillebroderen AAA

14 gange så stort behov for batterier

Hvis fremtidens energiforbrug skal være grønnere, har vi brug for flere batterier til at drive alt fra biler til husholdningsapparater. Batterier kan nemlig lagre klimavenlig energi, inden energien skal bruges. EU-Kommissionen vurderer, at vores behov for batterier til blandt andet biler, busser og elektronik bliver 14-doblet fra 2020 til 2030.

 

Engangsbatteri eller genopladeligt?

Du sparer både penge og skåner miljøet, hvis du bruger genopladelige batterier i dine elektriske apparater. Engangsbatterier kan kun aflades én gang, mens den genopladelige variant kan genanvendes flere hundrede gange.

Vidste du, at

...ingeniør og opfinder Wilhelm Hellesen tilbage i 1887 startede et dansk batterieventyr? Han udviklede det første tørelementbatteri i en vognport på Frederiksberg og satte det i serieproduktion samme år. Batteriet, der var efterspurgt i håndlygter, ringeapparater og andre elektriske småting, blev verdenskendt for sin kvalitet, og i 1910 eksporterede Hellesen batterier til 60 forskellige lande.

Batterier kan ikke lide kulde og varme

Undgå ekstreme temperaturer, hvis du vil forlænge batterilevetiden. Batteriet fungerer bedst ved en omgivelsestemperatur på mellem 15 og 30 grader. Pas derfor på med at anbringe batterier i direkte sollys eller på en radiator.

Husk at sortere batterierne!

Brugte batterier skal sorteres som farligt affald og kan afleveres på genbrugsstationen. I nogle kommuner kan batterierne placeres oven på skraldespanden i en gennemsigtig plastikpose. Er du i tvivl om, hvor du kan aflevere dine brugte batterier, så kontakt din kommune eller se på kommunens hjemmeside. 

Ikke alle batterier sorteres korrekt. Hver gang danskerne sortere to batterier korrekt, havner ét i skraldespanden eller som småt brændbart.

Se her 6 forskellige batterier fra Coops sortiment:

222

er antallet af år, der er gået, siden det første elektriske batteri blev udviklet af den italienske fysiker Alessandro Volta. Anordningen blev passende kaldt for Volta-søjlen og er den tidligste forløber for det moderne batteri.