Her skal du smide batterier ud

NYE AFFALDSREGLER I 2021 - GÆLDER ARTIKLEN STADIG? Batterier er forskellige alt efter, hvor du bruger dem. De indeholder også forskellige kemiske stoffer, og kommunerne har lidt forskellige regler for, hvordan batterier skal smides ud. Samvirke guider dig gennem affaldsjunglen og viser, hvor du skal smide batterier ud.

Ufarlige og farlige for miljøet

Det er dårlig stil at smide batterier i det almindelige husholdningsaffald. Det ved de fleste danskere efterhånden, men batterier er ikke ens. 

De mest almindelige batterier, som du kender fra hverdagen, er dem, du kan sætte i fjernbetjeninger, røgalarmer og børnenes legetøj. Disse batterier er ikke genopladelige, og en del af dem indeholder kviksølv, der er meget miljøbelastende, hvis stoffet ender i naturen ved afbrænding på forbrændingsanstalten eller på lossepladsen. Batterier uden kviksølv er også på markedet. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Genopladelige batterier

Genopladelige batterier findes i flere varianter - både dem, du selv kan lade op i en ladestation tilsluttet en stikkontakt, og de batterier, du finder i eksempelvis mobiltelefoner. I mobiltelefoner bruges ofte lithium-ion-batterier, der er kendt for den lave vægt og korte opladningstid. Forskere er enige om, at lithium-ion-batterierne er et miljøvenligt alternativ til andre batterier, men ikke om hvorvidt batterierne er skadelige for naturen. 

Andre batterier er på EU’s liste over farligt affald, men lithium-ion er ikke på listen endnu. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan skal batterierne afleveres

Selvom nogle batterier ikke er karakteriseret som farlige, anbefaler Miljøstyrelsen, at du sender alle batterier til genanvendelse. Enten ved din kommunes husstandsindsamling eller ved at indlevere batterierne på den lokale genbrugsplads. 

Har du elektriske apparater, kan de indeholde batterier og andre metaller, som skal genanvendes, selvom de ikke er egentlige batterier. Du skal derfor aflevere de elektriske apparater til el-affald. 

Du kan se en oversigt over de forskellige genbrugsordninger i din kommune her. 

Læs mere om