Forstå din opvaskemaskine: Sådan skal du bruge programmerne
Kilde: Torben Førsterling, salgschef for hvidevareafdelingen i Elgiganten.
Kvikprogram
Et kvikprogram på 30-40 minutter får ikke genstridigt eller indtørret snavs af, men programmet er godt, hvis du har gæster og brug for hurtigt at få vasket de små tallerkner fra forretten, så de kan bruges til desserten, eller alle vandglassene, så de kan bruges til drinks. Tørrefunktionen på de hurtige programmer er sjældent særlig god, så med et kvikprogram vil du formentlig få brug for at tørre servicet af med et viskestykke bagefter. Nyere maskiner har et 1-times program, som er meget mere effektivt til både at vaske og tørre, end de lidt hurtigere programmer. 1-times programmet kan du med fordel benytte, hvis du har mere snavsede ting i opvaskemaskinen, men stadig har behov for at få opvasken taget hurtigt.
Vær opmærksom på, at kvikprogrammer ofte larmer mere end andre programmer, fordi de har et højere spuletryk.
Skylleprogram
Der er ikke så meget avanceret at sige om et skylleprogram. Som navnet angiver, skyller det de værste madrester af dit service (med koldt vand), men vasker det ikke. Programmet er optimalt for dig, der har en lille husholdning og derfor har svært ved at fylde en hel maskine hurtigt nok. Du kan bruge skylleprogrammet, når maskinen er halvfuld, så du får de værste madrester af. Ellers når de at tørre ind og blive svære at få af. Når du efterfølgende vasker den fulde maskine på et rigtigt vaskeprogram, vil vaskeresultatet blive bedre.
Mange skyller deres beskidte service af, inden de kommer det i opvaskemaskinen, men faktisk er det bedre for både vandforbruget og opvaskemaskinen at bruge et skylleprogram. Det bruger væsentlig mindre vand, end du selv ville bruge til at skylle af, og det naturlige fedt fra madresterne er med til at vedligeholde opvaskemaskinen.
Eco-program
Et eco-program vasker altid på 50 grader. Det har altså en lavere temperatur, men også et lavere spuletryk og et lavere lydniveau end mange af de andre programmer. Fordi et eco-program tager relativt lang tid, står servicen også i blød i længe, hvorfor programmet sagtens kan vaske mere genstridigt snavs af på trods af den lavere temperatur.
Opvaskemaskinens energimærkning er målt ud fra dens eco-program.
Autoprogram
Et almindeligt autoprogram vasker ved 55-65 grader. Det starter med at skylle det beskidte service, og herefter kan opvaskemaskinen måle, hvor beskidt vandet er, og dermed afgøre, ved hvilken temperatur og med hvilken vandmængde servicet skal vaskes. Pas på med at vaske de fine glas og det beskidte lasagnefad sammen på autoprogrammet, da maskinen så kan komme til at være for hård ved glassene.
Intensivprogram
Et intensivprogram eller et højtemperaturprogram er beregnet til dine snavsede gryder, fade og lignende. Du kan kende det ved, at det for det meste er illustreret med en gryde. Programmet vasker som regel ved 70 grader. Kom aldrig glas med på et intensivprogram, da der er stor risiko for, at de får glaspest. Glaspest kan komme, hvis du vasker dine glas ved mere end 52 grader.
Glasprogram
Glasprogrammet, der som oftest er illustreret med vinglas, vasker ved 40-45 grader. Det er ideelt til de finere glas, da den lave temperatur sikrer, at de ikke får glaspest. Du kan godt komme andet service med på et glasprogram, men det vil ikke vaske noget rent, der er meget beskidt.
Salt
Når saltknappen lyser, skal du huske at fylde salt på opvaskemaskinen. Mange tror fejlagtigt, at det er saltet, der trækker kalken ud af vandet, så det bliver blødt. Men faktisk har opvaskemaskinen et harpiksfilter, der sørger for den slags. Saltet er blot med til at rense harpiksfilteret. Får du ikke fyldt salt på maskinen, får du i første omgang et dårligere vaskeresultat, men på længere sigt risikerer du også at ødelægge harpiksfilteret.
Når du køber en ny maskine, skal du huske at få indstillet den således, at den passer til den hårdhedsgrad, vandet har i dit område. Du kan få oplyst hårdhedsgraden hos dit lokale vandværk. Husk også at hælde 1 liter vand og 1 liter salt i saltbeholderen på opmaskinen, inden du bruger den første gang. Ellers risikerer du at ødelægge maskinen.
Afspændingsmiddel
Hvis din opvaskemaskine mangler afspændingsmiddel, risikerer du at få kalkpletter på servicet og et dårligere vaskeresultat. Afspændingsmidlet bryder nemlig overfladespændingen på vandet, så vandet bedre kan løbe af servicen, og kalken ikke tørrer ind. Husk derfor at fylde mere afspændingsmiddel på, når opvaskemaskinen beder om det.