Forbrænder tykke mere end tynde, når de motionerer?

At overvægtiges forbrænding, når de motionerer, er højere end normalvægtiges, er en påstand, man kan høre og læse af og til. Samvirke har spurgt Morten Zacho, cand. scient. fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, om der er hold i påstanden.

Hvem der forbrænder mest, når løbeskoene bliver snøret kan du se motionsekspert Morten Zachos svar på herunder.

Der forskel på hvileforbrændingen

”Alle mennesker har et hvilestofskifte. Det er det, der styrer, hvor høj din forbrænding er, når du holder dig i ro. Hvis man taler om den hvileforbrænding, er der allerede, før de begynder at motionere, forskel på menneskers forbrænding i forhold til deres kropsstørrelse. Er man overvægtig eller bare høj og bred, forbrænder kroppen mere i hvile, end hvis man er normalvægtig eller lille og smal. Jo mere krop du har, jo højere er din hvileforbrænding,” siger Morten Zacho.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tykke forbrænder mere per kilometer

”Når man siger, man forbrænder mere, når man er overvægtig, end når man ikke er, er det ofte fordi, man regner i afstand og ikke i tid. En overvægtig og en normalvægtig vil typisk ikke kunne tilbagelægge samme afstand på samme tid, da den overvægtige som regel er langsommere.

Vær dog her opmærksom på, at man som overvægtig godt kan være i god form og som normalvægtig godt kan være i dårlig form. Men når den overvægtige bruger mere tid på at tilbagelægge distancen, vil han/hun dermed også have længere tid til at forbrænde energi. Derfor vil en overvægtig forbrænde mere på eksempelvis 5 kilometer, end en normalvægtig vil.”

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tyk og tynd forbrænder det samme per minut

”Det banale svar er, at når man skal flytte flere kilo, forbrænder man mere. Men modsat, hvad mange tror, så forbrænder man ikke mere per minut, når man er overvægtig, end når man har normal vægt.

Ser man bort fra den højere hvileforbrænding, som overvægtige har, og antager, de to løbere bevæger sig med samme intensitet i samme tidsperiode, vil forbrændingen være den samme i den periode løbet står på uanset kroppens vægt.”

”Det er fordi, at når kroppen arbejder på højtryk, når forbrændingen et maks-punkt, hvor kroppen ikke kan optage mere ilt, og forbrændingen derfor ikke kan øges. Dette max-punkt er ikke højere hos den overvægtige end hos den slanke,” siger Morten Zacho.

Sådan forbrænder du mest på kortest tid

”Hvis man har trænet meget intensivt med høj puls, vil fedtforbrændingen helt op til næsten et døgn efter være højere, end hvis man træner med moderat belastning i længere tid. Hvis man træner hårdt, forbrænder man flere kalorier både under træningen og efter.”

Morten Zacho anbefaler at træne hårdt 30 minutter af gangen, i stedet for at træne 1 time med moderat belastning, da den hårde træning giver det samme eller mere. Et godt redskab til at træne hårdt uden at komme til at overbelaste sig selv er intervaltræning.”

Du kan beregne din forbrænding med Morten Zachos forbrændingsberegner her.

Læs mere om