Billige læsebriller er brugbare, men ikke til længerevarende brug

De billige læsebriller opfylder deres opgave med at gøre små bogstaver større, men på sigt kan de medføre hovedpine.
briller

Der er ingen fare for synet ved at bruge læsebriller, men ved længere tids brug kan de medføre gener.

Når det begynder at knibe med at se de små bogstaver, er det oplagt lige at smutte i det nærmeste supermarked og købe et par læsebriller – også kendt som færdigbriller - til en 20’er. 

Forstørrelsesglas med stænger

Det er ifølge formanden for Dansk Optikerforening, Per Michael Larsen, ikke nødvendigvis nogen dårlig idé, selvom brillens kvalitet er lav.

”De er i optikerøjne, når vi snakker læsebriller, en lup med et par brillestænger på. Og så er kvaliteten som et forstørrelsesapparat ganske udmærket,” siger han, og fortsætter:

”Men hvis man vil have dem til at korrigere for ens synsfejl, så kan de ikke bruges. Det er de færreste, som har et syn, hvis behov dækkes af en læsebrille, med den styrke de har.”

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ikke en brille 

Generelt har optikerne det også svært med overhovedet at kalde en færdig læsebrille for en ”brille.”

”Når vi snakker briller, så mener vi noget, hvor der er en synskompenserende korrektion, som man har behov for, hvis man har dårlige øjne, eller øjne som ikke passer 100 procent,” siger Per Michael Larsen.

Et andet problem er også, at hvis brillerne ikke passer til ens pupilafstand (afstanden mellems ens øjne), så får man en forkert synsvinkel. Det er især ofte et problem med briller på +3,0 til +4,0 i styrke. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Billige læsebriller kan give hovedpine

Der er ingen fare for synet ved at bruge læsebriller, men ved længere tids brug kan de medføre gener.

”Man kan ikke forværre sit syn med dem. Men man kan få hovedpine, som de ikke afhjælper, og man kan også få hovedpine ved at bruge dem for længe,” siger Per Michael Larsen.

Dyrere læsebriller er bedre

Får man så noget ud af at købe et par dyre læsebriller?

”Ja, det kan man sagtens. De billige læsebriller er lavet i standardmål og ikke med den helt præcise styrke, så i den henseende kan det godt betale sig,” siger Per Michael Larsen, og tilføjer:

”Det er ikke uvæsentligt, hvis vi kommer op i en styrke på +8,0, at man har en ordentlig styrke i glassene. Er styrken mellem +1,0 og +4,0, så adskiller kvaliteten af glassene sig ikke meget fra hinanden uanset prisen, men i stedet er det mere et spørgsmål om stel og hvilket udseende, man vil have.”  

Læs mere om