Fantastiske babyer: 10 ting du (måske) ikke vidste
Babyer har flere og mere bøjelige knogler
Jo ældre vi bliver, jo mere skrøbelige bliver vores knogler. Babyer og børns knogler er til gengæld meget fleksible og kan til en vis grad bøjes uden at knække. Sker det alligevel, vokser de sammen dobbelt så hurtigt som hos voksne. Babyer fødes i øvrigt med 300 knogler, mens voksne har 206. Forklaringen er, at flere af knoglerne - f.eks. i foden og hånden - vokser sammen i løbet af barndommen.
Babyer fødes uden knæskaller
Hvis du uden held har forsøgt at lokalisere knæskallerne på din nyfødte baby, skal du ikke blive nervøs. Det lille væsen er nemlig født uden! Først omkring 6-månedersalderen er knæskallerne udviklet - hvilket er meget godt, når baby begynder at kravle rundt og undersøge verden.
Babyer kan genkende sange, de har hørt i mors mave
Det kan godt betale sig at synge og spille musik for din baby allerede under graviditeten. Det viser et finsk studie fra 2013 af 24 gravide kvinder og deres ufødte babyer. Halvdelen af kvinderne spillede den samme godnatsang for deres babyer fem dage i træk i sidste halvdel af graviditeten. Efter fødslen sås en markant større reaktion på godnatsangen hos de babyer, der havde hørt den i mors mave, end hos dem, der ikke havde.
Baby tredobler sin vægt på et år
Det er ikke ret lang tid siden, baby kunne ligge på din underarm, men før du ved af det, føles det, som om du bærer rundt på en ordentlig sæk kartofler i favnen. Kan du genkende det? Babyer tager på med lynets hast og har normalt fordoblet deres fødselsvægt efter 5-6 måneder. Efter et år har de normalt tredoblet fødselsvægten.
Babyers duft er som narkotika
“Mmm… duften af nyfødt baby!” Er du mor, har du måske taget dig selv i at prøve at indånde duften fra ikke bare din egen baby, men også enhver anden nyfødt, der lander i dine arme. Mange vil sikkert skrive under på, at det er en helt speciel duft, men et studie udført af forskere på Université de Montréal har vist, at mødre reagerer kraftigere på babyduften end andre. Blandt den ene halvdel af forsøgspersonerne i studiet - mødre, som havde født 4-6 uger forinden - sås faktisk samme reaktion i hjernens belønningscenter, som stoffer udløser, også selvom der ikke var tale om duften fra deres egen baby. Det samme gjorde sig ikke gældende i kontrolgruppen af kvinder, som ikke var mødre.
Tyske babyer græder på tysk og franske på fransk
Det mener i hvert fald adfærdsforsker Kathleen Wermke og hendes forskerkolleger, som i 2009 optog gråd fra 60 spædbørn, halvdelen fra Tyskland og den anden halvdel fra Frankrig. Mens flertallet af de tyske babyer græd med en nedadgående melodi, græd flest af de franske med en opadgående, konstaterede de. Ifølge forskerne opfatter spædbørn deres mors intonation allerede i maven, og forskellene i grådmønsteret er altså tegn på sprog i tidlig udvikling, konkluderer Kathleen Wermke.
Baby siger “far” før “mor”
Måske der er et par nyslåede mødre eller to, der nu bliver skuffede, men børn siger ”far” før ”mor”, viser en stor spørgeskemaundersøgelse fra 2011 baseret på 6112 danske børn i alderen 8 til 36 måneder viser. Undersøgelsen blev udført af forskere fra Syddansk Universitet med det formål at finde ud af, hvilke ord danske børn typisk siger som de første. Mens far kom ind på en 8. plads, måtte mor nøjes med en placering som nummer 14. Top 10 følger herunder:
1) Mm mm (lækkert-lyd)
2) Hej
3) Årnnn (bil-lyd),
4) Vov (hund-lyd),
5) Hej hej (farvel)
6) Tak
7) Grrrr (løve-lyd)
8) Far
9) Borte tit/titte bøh
10) Mad
Baby kan bære sin egen vægt
De fleste, der oplever et babyhåndtryk, bliver bløde om hjertet, når den lille varme hånd griber fat og lukker sig om pegefingeren. Mange har måske også lagt mærke til, at det lille menneske faktisk kan tage godt fast. Babyens medfødte griberefleks gør, at den vil blive ved med at holde om dine pegefingre, selv hvis du løfter hænderne op. Grebet er faktisk så stærkt, at babyen kan bære sin egen vægt. Griberefleksen forsvinder efter tre-fire måneder, og det vil herefter være et aktivt valg, når barnet vælger at holde fast og giver slip igen.
Baby holder automatisk vejret under vand
Babyers medfødte dykkerrefleks betyder, at de automatisk vil holde vejret, hvis de får hovedet under vand. Samtidig nedsættes deres puls, hvilket hjælper dem med at spare ilt, og blodet cirkulerer primært mellem deres vitale organer, hjerte og hjerne. Refleksen aftager efter ca. 6 måneder.
Baby synkroniserer sin hjernefrekvens og hjerterytme med dig
Har du prøvet at få øjenkontakt med en baby, så ved du, hvor intenst og nærmest hypnotiserende det kan være. Forskere fra University of Cambridge og Nanyang Technological University er for nylig kommet frem til ejendommelige ny viden, der kan være med til at forklare den stærke oplevelse: Når en baby og en voksen får øjenkontakt, ses en tendens til, at deres hjernebølger synkroniseres. Forskerne har svært ved at forklare, hvorfor det sker, men foreslår, at det kan være med til at bane vej for kommunikation og sociale signaler mellem baby og den voksne. Et tidligere israelsk studie har tilsvarende vist, at babyer og deres mødres hjerterytme også synkroniseres, når de har intens og kærlig øjenkontakt. I begge tilfælde forstærkes effekten af pludren, smil, sang og grin.