Er mikroovnen energibesparende?

Vil du spare strøm og tid på opvarmning og tilberedning af din mad, så er mikroovnen din ven. Benyt den ikke kun til færdigretter, men også når du skal dampe grøntsager eller fisk, lave omelet, koge ris eller grød og meget andet. På den måde kan du både nedbringe energiforbruget og skabe luft i husholdningsbudgettet

Mikroovnen er 5 gange så effektiv som en almindelig ovn

»Ja, mikroovnen er energibesparende. I gennemsnit er den ca. 5 gange så effektiv som en almindelig ovn,« fastslår centerchef hos Teknologisk Institut, Lars Germann.

Samtidig går det ofte væsentlig hurtigere at tilberede mad i mikroovn, tilføjer han. Der er altså flere gode grunde til at benytte mikroovnen, når du kan, frem for at varme den almindelige ovn op. 

Derfor er mikroovnen mere effektiv

I almindelig ovn sker varmeoverførslen ved, at varme strømmer rundt om maden og langsomt ledes fra ydersiden og ind i midten af maden. I mikroovn bliver maden opvarmet af mikrobølger, der mere effektivt trænger ind i midten af fødevaren, så varmen ikke på samme måde skal vandre udefra og ind. Mikroovnen bruger også mindre effekt (watt). En almindelig ovn bruger omkring 2000 watt, når den arbejder, mens de fleste mikroovne generelt ligger under dette.

Så meget kan du spare i strøm og kroner

Du kan spare betydelige mængder strøm og dermed nedbringe elregningen, hvis du bruger mikroovnen i stedet for den almindelige ovn på daglig eller ugentlig basis. Det viser udregninger fra Teknologisk Institut, der har undersøgt forskellen i energiforbrug ved brug af henholdsvis almindelig ovn og mikroovn i 4 forskelle tilfælde. Se eksemplerne herunder.

Energiforbrug ved henholdsvis mikroboelgeovn og almindelig ovn

Vær opmærksom på, at elpriserne svinger. I eksemplerne her er der taget udgangspunkt i en elpris på 2,25 kr. pr. kWh.

Kilde: Teknologisk Institut

Tilbered grøntsager, fisk og bacon i mikroovnen

For mange er mikroovnen mest til at lave popcorn og til at varme madrester og færdigretter op. Men du kan med fordel begynde at eksperimentere og blive bedre venner med mikroovnen. Vidste du for eksempel, at du kan bruge den til både at dampe grøntsager og fisk, tilberede kartofler, ris og grød, lave omelet og stege bacon? Der findes sågar opskrifter på flæskesteg tilberedt i mikroovn. Prøv dig frem og søg viden og inspiration på nettet. 

Samvirke har samlet en række gode tip til tilberedning af mad i mikrobølgeovn, som du kan læse her 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fakta: Speciel emballage løser udfordringer med mikroovn

Mikroovnen har sine begrænsninger – f.eks. kan det være svært at få en sprød overflade på maden. Derfor har Teknologisk Institut udviklet særlige beholdere til tilberedning i mikroovn, der løser udfordringerne og dermed udvider paletten af mad, man kan tilberede. Emballagen er dog endnu ikke kommet i produktion, fortæller Lars Germann. Flere steder er det imidlertid muligt at købe f.eks. en beholder til tilberedning af pasta i mikroovn.

Kilder:

- Centerchef hos Teknologisk Institut Lars Germann

- Er det tid til at udnytte mikrobølgeovnen til mere end popcorn og rester?, Teknologisk Institut, 2021

- madensverden.dk

- alt.dk