Er kirsebærdrikken giftig?

Er det et problem med kirsebærsten i den hjemmelavede kirsebærvodka, spørger en læser?
?

Hvert år samler jeg søde kirsebær og hælder vodka over. Lader dem stå i op til et år. Det giver en vidunderlig lille drik til at nyde i små mængder. Men er min drik giftig, eftersom kirsebærrene var rå og med sten, da jeg overhældte dem med vodka?

Dorrit Bjerregaard

Svar fra Svar fra Leif Skibsted

Modne kirsebær indeholder ikke giftige stoffer i frugtkødet, som vand eller alkohol i vodka eller andre spiritusprodukter kan udtrække. Søde kirsebær kan derfor anvendes til saft, kryddersnaps eller likør. Kirsebærsten indeholder dog ligesom æblekerner cyanogene glycosider, der kan udvikle blåsyre, men i så små mængder, at det ikke bliver problematisk selv ved lang tids udtrækning, også selvom nogle af kirsebærstenene skulle være knust eller revnet. Det må dog anbefales at skylle kirsebær som al anden frugt før brug selv til alkoholiske drikke.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Læs mere om