Er ghee bedre end madolie?

Skal man helst undgå madolie?
?

Jeg har netop været på højskole med emnet 'Sundhed og velvære'. Vi fik at vide, at alle kendte madolier udvikler farlige giftstoffer ved stegning. Vi skulle bruge et hjemmelavet produkt, der fremkommer ved at opvarme smør til cirka 100 grader. Produktet fremkommer ved at koge vandet ud af smørret. Produktet kaldes også ghee. Er det en god idé?

Bjarne Rasmussen, Frederikssund

Svar fra Leif Skibsted

Ghee indeholder ikke de sundhedsskadelige stoffer, der dannes ved stegning i nogle madolier med indhold af umættede fedtsyrer. Ghee er et traditionelt indisk produkt. Smør, der er kærnet af syrnet mælk, bliver klaret ved opvarmning, indtil vandet er afdampet. Smørolien kan holde sig i omkring et halvt år selv i et varmt klima, da mælkefedt er mættet og derfor kun vanskeligt iltes af luften selv ved opvarmning. Og det lave vandindhold i ghee forhindrer vækst af bakterier.

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #mad, #fedt og #stegning