Er det sandt, at børn bliver hyperaktive af sukker?

Begynder børnene at kravle på væggen, når de har fået sukker eller er det blot en myte? Læs med her.

Det er en myte, at børn bliver hyperaktive, når de spiser sukker

Gør sukker børn hyperaktive? 

»Nej,« siger Simon Hjerrild, der er læge og forsker ved Center for psykiatrisk forskning på Aarhus Universitetshospital. »Alle undersøgelser viser, at børn ikke bliver hyperaktive af sukker.«

Prøv noget andet

Selv om det ikke er sukker, der gør børnene hyperaktive, er det alligevel en god idé at skære ned på forbruget. Ikke mindst for tændernes skyld. 

Her er 3 alternativer: 

  1. Skær appelsin, melon, ananas, pære og æble i tern og mundrette stykker. Lad børnene putte frugten på spyd. Dyp så i for eksempel kokosmel, ristede sesamfrø, kakaopulver eller ristede mandelsnitter. 
  2. Dyp vindruer i chokolade og lad chokoladen stivne. 
  3. Blend 1 kiwi, 1 banan og 1 pære med nok isterninger, til at drikken får konsistens som slushice. 

 

Simon Hjerrild er far til 4 børn, og han kender godt til situationer, hvor børnene er helt oppe i gear. For eksempel når han henter dem efter en børnefødselsdag, eller når de har haft fingrene i slikskålen fredag aften. 

Der er ikke videnskabeligt belæg for at sige, at sukker gør børn hyperaktive

»Alle forældre har oplevet, at børnene er hyperaktive, og det er efterhånden en accepteret årsag, at det er sukkerets skyld. Det er en af de ting, vi observerer i forbindelse med situationer, hvor børnene spiser slik, og efterhånden bliver det en »sandhed«, at sukkeret er skurken. Når det gælder sukker og hyperaktivitet, er der bare ikke videnskabeligt belæg for den »sandhed«,« forklarer Simon Hjerrild. 

Vi tror, at det er sukkerets skyld

Et af de mange studier, der er lavet omkring børn og sukker, viser, at det er de forventninger, vi som forældre tillægger sukker, der er afgørende for, om vi vurderer, at vores børn er hyperaktive. 

I forsøget fik en gruppe børn en kunstigt sødet drik. Forskerne fortalte halvdelen af forældrene, at deres børn havde fået sukker, og den anden halvdel, at de havde fået sødemiddel. Forældrene, der troede, deres børn havde fået sukker, vurderede børnene som mere hyperaktive, end forældrene til børn, der troede, de havde fået sødemiddel.

Altså bliver forventningen om en sammenhæng mellem sukker og hyperaktivitet en form for selvopfyldende profeti. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Men hvis det ikke er sukkeret, der gør børnene hyperaktive, hvad er det så?

»Forældre kender deres børn godt, så der er helt sikkert noget om snakken, når de oplever, at børnene er helt oppe at køre. Det er bare ikke sukkerets skyld. Det er mere sandsynligt, at det skyldes træthed efter en udmattende fødselsdagsfest eller en lang uge i skole eller daginstitution. Overtrætte børn bliver nemlig hyperaktive,« siger Simon Hjerrild og forklarer, at hyperaktivitet også kan skyldes tilsætningsstofferne i slik. Forsøg har vist, at nogle af dem kortvarigt kan gøre børnene hyperaktive. 

 »Sukker har altså ikke nogen effekt i forhold til, om barnet bliver hyperaktivt eller ej. Men derfor skal man alligevel være varsom med sukker, der bestemt ikke er godt for blandt andet tandhygiejnen,« siger Simon Hjerrild.

Læs mere om