Hvor kommer alt det snot fra?

Næsen løber, render og spæner derudad. Men hvorfor løber den aldrig tør for snot?
snotnæse

Til hverdag anvender vi næsen til at lugte og indhalere luft med. Men lige meget hjælper det, når aaah aaah.. aaahtjuuuuuu!!! trafikken går den anden vej ud ad de to spor.

Den ægte snotnæse er gratis

En snottet næse kan fås overalt. I kulørt plastic koster den 19 kr. hos Spøg & Skæmt-forretningen, men så lyser den også i mørke. Til gengæld render vi alle med jævne mellemrum ind i den ægte vare helt gratis.

En god, gammeldags snottud er utrolig svær at slippe af med, når den først har bidt sig fast. Ustandselig pudser, snyder og renser vi den, denne slimkoger lige midt i ansigtet.

Til hverdag anvender vi den bare til at lugte og indhalere luft med. Men lige meget hjælper det, når aaah aaah.. aaahtjuuuuuu!!! trafikken går den anden vej ud ad de to spor.

Hvor kommer det fra?

Den gulgrønne materie dannes tilsyneladende ud af det rene ingenting. Igen og igen materialiserer den sig og finder vej ud gennem selv den mest tilstoppede næse til stor gene for ejermanden og nærmeste omgivelser.

Slemt lyder det, og værre ser det ud, når denne evighedsmaskine først kommer i omdrejninger med sin produktion af bacillebefængt råcreme.

Men der er en mening med ulækkerierne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Slim er din ven

Slim er en af den menneskelige organismes vigtigste allierede. Hvad end det optræder i næsen, øjnene, lungerne, skeden, mavesækken, tarmene eller endetarmen.

Alle disse organer er beklædt med slimhinder, som opfanger og samler diverse urenheder, så man på forskellig vis kan få dem ud af systemet igen. Selve slimets klæbrige masse består foruden vand af en særlig konstruktion af proteiner, salte, fedt og kulhydrater med smørende og beskyttende egenskaber.

Dette smarte sekret er især i næsen, øjnene og lungerne på vagt over for indtrængende bakterier, tobaksrøg, luftforurening, pollen og svampesporer. Når den slags utøj går til angreb, skruer slimhinderne automatisk op for kedlerne og sætter et ekstrastort forsvarsværn af slim i produktion.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fimrehårene renser

Næsen er med sine små fimrehår i de to næsebor særlig velegnet til at forsvare sig imod uønsket besøg.

Urenhederne transporteres via fimrehårene opad, indad og udad som bussemænd og snot, der gennem mund eller næse er forholdsvis simple at skille sig af med i lommetørklæder og papirservietter.

Snottet er altså menneskets bedste ven, når bacillerne skal ned med nakken.

Slimhinderne arbejder på højtryk

Undertiden vil snotteriet ingen ende tage, men det er såmænd bare næsens slimhinder, der i bedste mening arbejder på højtryk. Og kilden til snottet er i praksis uudtømmelig. For det er menneskets eget blod, der transporterer vand fra andre dele af kroppen til næsen som hovedbestanddel i det gulliggrønne slim. Derfor kan næsen løbe i det uendelige. Lige indtil bacillerne helt og aldeles er udraderet.

29.000 for en klat

Slimet kan også på anden vis være guld værd. Den forkølede Hollywoodstjerne Scarlett Johansson snød for noget tid siden sin næse en enkelt gang under et talkshow med Jay Leno.

Efter tv-udsendelsen donerede skuespilleren den brugte Kleenex med indhold til auktion på eBay, der lige inden jul solgte den signerede snotklat for lidt over 29.000 kr. til en anonym fan. Den pæne sjat går til velgørende formål.