Derfor skal du spise varieret
Vi kan ikke leve af få udvalgte råvarer
Vi kan ikke leve af få udvalgte råvarer, selv om de i sig selv er sunde råvarer. Det vigtigste kostråd er at spise varieret og lade råvarer og næringsstoffer få effekt i samspil med andre råvarer og næringsstoffer. Maden skal hver dag indeholde kulhydrater, protein og fedt.
Derfor skal du have kulhydrater
Kulhydrater er musklernes og hjernens brændstof. Kostfibre er også kulhydrater. De hjælper med at holde din mave i gang og giver dig en god mæthedsfornemmelse.
Spis brød, rugbrød, ris, pasta, kartofler, havregryn, mælk, frugter og grøntsager for at få kulhydrater. Vælg især grøntsager, frugt, havregryn, groft brød, rugbrød og fuldkornspasta for at få kostfibre. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at 55-60 procent af kosten er kulhydrater.
Derfor skal du have proteiner
Proteiner er din krops byggeklodser, som hele tiden opbygger og reparerer din krop.
Spis kød, fisk, skalddyr, æg og sojabønner for at få proteiner. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at 10-15 procent af kosten er proteiner.
Derfor skal du have fedtstoffer
Din krop har brug for fedtstoffer, så cellerne kan udføre alle deres forskellige og vigtige funktioner, og du kan optage vitaminer.
Spis kød, fisk, olier, smør, mælk, ost, nødder og mandler for at få fedtstoffer. Sundhedsstyrelsen anbefaler , at du spiser ma ks. 30 procent fedt om dagen.
Mættede og umættede fedtstoffer
Fedtstofferne opdeles i mættede fedtstoffer og umættede fedtstoffer. I gruppen umættede fedtstoffer er flerumættede fedtstoffer de bedste for din krop. De sunde umættede og flerumættede fedtstoffer kommer fra planteriget og havet.
Spis olier som olienolie, rapsolie og majsolie. Nødder og mandler og fisk og skaldyr indeholder også de gode fedtstoffer.
De mættede fedtstoffer kommer fra dyreriget og findes i fløde, mælk, yoghurt, ost, smør, kød, kyllingeskind og flæskesvær. Det er sundest at vælge de magreste udgaver. På kød kan du skære fedtkanterne fra.
Kilder: Charlotte Thorhauge og Betina Hunebøll: Ønskebørns yndlingsretter. Sundhedsstyrelsen