Redaktionen anbefaler






Det er slut med at spise friske hyldebær for Viggo, der er altædende, når det gælder bær. Viggo er ikke blevet syg af bærrene, men hvis du bliver syg af rå hyldebær, sker det inden for få timer, hvor du vil begynde at kaste op og få dårlig mave.
Hyldebær i tunge sortrøde klaser dukker op omkring os overalt fra midten af august og i september. Langs jernbaner, ved cykelstier, i hegn, baggårde og i haver gror den levedygtige hyld, og alle de blomster, du ikke plukkede til forsommerens hyldeblomstsaft er nu blevet til mørkerøde bær, der sidder tæt i skærme på træet.
Hyldens bær er i mange år endt på spisebordet, både på grund af smagen, men også fordi hyldebær er fyldt med askorbinsyre og antocyaniner, der er gode antioxidanter. Hyldebær indeholder dog ikke udelukkende gode stoffer, men også stoffer der kan udvikle giftstoffet cyanid.
Første tommelfingerregel er derfor, at du ikke bør spise hyldebær rå.
”Grøn hyld indeholder stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid, som også kaldes blåsyre, derfor skal man aldrig spise hverken umodne hyldebær, blade eller bark fra hyld,” siger professor i fødevarekemi Leif Skibsted, Københavns Universitet.
Selv om hyldebærrene er modne, er de først spiselige, når de har kogt i mindst 15-20 minutter.
Leif Skibsted har set eksempler på, at rå hyldebær er blevet brugt i opskrifter som "nordens kapers", en slags syltede, rå hyldebær, men sådan en anvendelse kan give forgiftninger.
Smoothies er som oftest sunde, og det kan være fristende at tilsætte de farverige hyldebær til en smoothie, når hyldebærrene er i sæson, men det bør du også afholde dig fra. Hvert år er der mennesker, der bliver syge af at spise rå hyldebær. Symptomerne er diarré og opkast, og rå hyldebær sender hvert år danskere på sygehuset med symptomerne.
"Modne hyldebær bør altid koges, før de bliver til saft eller suppe, og kogning i 20 minutter fjerner blåsyre og cyanid ved fordampning og uskadeliggør lektinerne," siger Leif Skibsted.
De cyanogene glykosider danner cyanid, der er giftigt, fordi cyanid binder sig til metalcentre i åndingskæden og forårsager molekylær kvælning. Symptomerne er blå læber, og et barn på 17 kilo skal ifølge Per Mølgaard spise 200 gram hyldebær for at risikere livet. Lektiner virker anderledes med symptomer fra mave og tarm, der også kan blive alvorlige.
Varm hyldebærsaft mod forkølelse er et velkendt husråd, hyldebærsaft smager kraftigt og godt, især når der koges æblestykker med i saften, og den krydres med citron.
Du kan gemme den kogte saft og varme den til en hyldebærtoddy, eller du kan jævne saften og spise den klassisk med æblestykker og tvebakker.
Fødevarestyrelsen opfordrer til, at du kun spiser hyldebær og blomster fra den almindelige hyld, der har det latinske navn Sambucus nigra. Druehyld og sommerhyld kan også være giftige
Artiklen er udgivet første gang i september 2012. Artiklen er faktatjekket og opdateret med nye oplysninger som fx kogetid i 2025.