Derfor må du aldrig spise rå hyldebær

Kog hyldebærrene mindst 15-20 minutter før du spiser dem, brug dem ikke aldrig rå, hverken til smoothies eller kaperslignende, grønne syltede hyldebær. Hyldebær er nemlig giftige, når de er rå
barn spiser rå hyldebær

Det er slut med at spise friske hyldebær for Viggo, der er altædende, når det gælder bær. Viggo er ikke blevet syg af bærrene, men hvis du bliver syg af rå hyldebær, sker det inden for få timer, hvor du vil begynde at kaste op og få dårlig mave.

Pas på de rå hyldebær

Hyldebær i tunge sortrøde klaser dukker op omkring os overalt fra midten af august og i september.  Langs jernbaner, ved cykelstier, i hegn, baggårde og i haver gror den levedygtige hyld, og alle de blomster, du ikke plukkede til forsommerens hyldeblomstsaft er nu blevet til mørkerøde bær, der sidder tæt i skærme på træet. 

Hyldens bær er i mange år endt på spisebordet, både på grund af smagen, men også fordi hyldebær er fyldt med askorbinsyre og antocyaniner, der er gode antioxidanter. Hyldebær indeholder dog ikke udelukkende gode stoffer, men også stoffer der kan udvikle giftstoffet cyanid. 

Første tommelfingerregel er derfor, at du ikke bør spise hyldebær rå. 

Hyldebær kan udvikle blåsyre

”Grøn hyld indeholder stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid, som også kaldes blåsyre, derfor skal man aldrig spise hverken umodne hyldebær, blade eller bark fra hyld,” siger professor i fødevarekemi Leif Skibsted, Københavns Universitet.
Selv om hyldebærrene er modne, er de først spiselige, når de har kogt i mindst 15-20 minutter. 

Leif Skibsted har set eksempler på, at rå hyldebær er blevet brugt i opskrifter som "nordens kapers", en slags syltede, rå hyldebær, men sådan en anvendelse kan give forgiftninger. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvert år er der tilfælde af forgiftninger fra rå hyldebær

Smoothies er som oftest sunde, og det kan være fristende at tilsætte de farverige hyldebær til en smoothie, når hyldebærrene er i sæson, men det bør du også afholde dig fra. Hvert år er der mennesker, der bliver syge af at spise rå hyldebær. Symptomerne er diarré og opkast, og rå hyldebær sender hvert år danskere på sygehuset med symptomerne.  

"Modne hyldebær bør altid koges, før de bliver til saft eller suppe, og kogning i 20 minutter fjerner blåsyre og cyanid ved fordampning og uskadeliggør lektinerne," siger Leif Skibsted.

Kan man dø af rå hyldebær?

De cyanogene glykosider danner cyanid, der er giftigt, fordi cyanid binder sig til metalcentre i åndingskæden og forårsager molekylær kvælning. Symptomerne er blå læber, og et barn på 17 kilo skal ifølge Per Mølgaard spise 200 gram hyldebær for at risikere livet. Lektiner virker anderledes med symptomer fra mave og tarm, der også kan blive alvorlige.

Hyldebærsaft mod forkølelse

Varm hyldebærsaft mod forkølelse er et velkendt husråd, hyldebærsaft smager kraftigt og godt, især når der koges æblestykker med i saften, og den krydres med citron.

Du kan gemme den kogte saft og varme den til en hyldebærtoddy, eller du kan jævne saften og spise den klassisk med æblestykker og tvebakker.

Sådan høster og koger du hyldebær

  • Klip klaserne af træet og put dem i en plasticpose
  • Pas på du ikke får saft på tøjet. Saften fra bærrene er rød-lilla og svær at få af tøjet
  • Hjemme i køkkenet kan du klippe de groveste stilke af og koge hyldebærrene til saft i mindst 20 minutter. Si saften igennem et klæde
  • Hæld den på skoldede glasflasker. Når du skolder flasker kort før brug, slår du bakterier ihjel. Rø kun flaskerne med rene hænder, når du hælder saften op. Skal du ikke bruge hele hyldebærsaften med det samme, så frys saften ned
  • Tilsæt eventuelt en teske atamon. Atamon hjælper på holdbarheden af den kogte hyldebærsaft

Pas på med bær, der ligner hyldebær

Fødevarestyrelsen opfordrer til, at du kun spiser hyldebær og blomster fra den almindelige hyld, der har det latinske navn Sambucus nigra. Druehyld og sommerhyld kan også være giftige

Artiklen er udgivet første gang i september 2012. Artiklen er faktatjekket og opdateret med nye oplysninger som fx kogetid i 2025. 

Læs mere om