Derfor kan du ikke vinde over tissetrangen, når du drikker alkohol

Det er ikke din blære, der krymper i takt med, at du hælder øl eller vin indenbords. Det er derimod din urinproduktion, der bliver ekstra aktiv, når du drikker alkohol.

Når du hælder alkohol indenbords, påvirker det hormonerne, og det giver dig en større tissetrang.

Alkohol blokerer for hormon, der holder på væsken

Vi kender det alle sammen – på en helt almindelig dag kan du gå i flere timer uden at skulle på toilettet, selvom du drikker flere glas vand for at holde dig hydreret, men når du senere knapper en øl op i køkkenet og drikker et par glas vin, mens du nyder maden, begynder tissetrangen med det samme at melde sig.

»Når man drikker alkohol, nedsættes produktionen af det hormon, der hedder antidiuretisk hormon (ADH). Det er et resultat af alkoholens virkning på hjernen,« forklarer Lisbet Brandi fra Københavns Universitet. Hun er klinisk lektor i nefrologi, som er den del af lægevidenskaben, der beskæftiger sig med nyrerne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Reduceret mængde ADH giver større tissetrang

Hormonet produceres i hypofysen i hjernen, men bliver via blodbanerne transporteret ned til nyrerne, som blandt andet bestemmer væskebalancen i kroppen, og hvorvidt kroppen bør udskille noget af væsken, men alkohol hæmmer produktionen af ADH.

»Når mængden af ADH bliver reduceret, udskiller nyrerne mere væske, end de ellers ville, og derfor tisser vi mere,« siger Lisbet Brandi.

Kaffe har samme effekt på hormonet, ADH, som alkohol. Derfor vil du med stor sandsynlighed også opleve, at du skal oftere på toilettet, når du har hældt morgenkaffen ned.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det nytter ikke at forsøge at holde sig

Der findes en fortælling om, at man skal tisse mindre, hvis man ikke »bryder forseglingen« og forsøger at holde sig så længe som muligt, før man tisser, når man drikker alkohol. Det skulle angiveligt gøre tissetrangen mindre, men ifølge Lisbet Brandi er der ikke hold i myten. Det vil ikke have nogen påvirkning på ADH-hormonet i kroppen, og derfor er det spild af kræfter at forsøge.