Dagli'Brugsen i Røsnæs er Danmarks yngste brugsforening og ejet af medlemmerne

Karina Simonsen bor i Ulstrup på Røsnæs. Her arbejder hun sammen med andre borgere for, at området kan bevare den lokale brugs. De har netop startet Danmarks yngste brugsforening.
Kvinde foran Burgsen

I 5 år har Røsnæs været hjem for Karina Simonsen, hendes mand og børnene på 8 og 11 år. Efter at have boet i Vancouver i Canada var familien blevet »forvænt« med skøn natur og valgte derfor at flytte til den nordvestsjællandske halvø,  som de mener har noget af Danmarks smukkeste natur.

Hvad betyder en lokal dagligvarebutik  for dig og din familie?

»Butikken betyder, at vi ikke skal tage ind til Kalundborg, men at vi kan gå eller cykle over og gøre vores indkøb. Jeg er i Kalundborg næsten hver dag, fordi jeg arbejder for en virksomhed i byen, så jeg kunne i princippet bare handle dér. Men der er mange, som er ældre, eller som ikke pendler, som også kan handle lokalt, fordi vi har Brugsen. Vi møder andre fra området, når vi er oppe at handle.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor er Brugsen vigtig for området?

»Vores butik fungerer også som samlingspunkt i byen. Brugsen er ikke kun et sted, hvor vi handler. Det er også brugsen, som arrangerer julefesten og fastelavnsfesten, og den er en vigtig del af samfundet herude. Den er med til at skabe liv i vores by og gør det lokale miljø mere attraktivt – også for alle gæsterne i de store sommerhusområder.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor vil I være medlemmer  af en helt ny brugsforening? 

»Vi skal organisere os i det her fællesskab som medlemmer og medejere for at få en levedygtig butik. Vores lille brugs har lige haft 150-års jubilæum, og vores motto er, at vi skal have 150 år mere. Den store brugsforening, som de seneste år har ejet butikken, har ikke længere ønsket at drive den. I stedet for at lukke vil vi finde en løsning for at bevare vores lille butik. Det kan kun lade sig gøre, fordi der findes en masse ildsjæle herude, som bidrager. Lokale kræfter har allerede startet en friskole, som kommunen ellers ville lukke, og vi har nogle stærke foreninger, som har gjort meget for at udvikle området.«

Hvad skal der til for, at butikken kan overleve?

»Vi har taget de første spæde skridt og startet en brugsforening, og vi håber at få så mange medlemmer som muligt – også blandt sommerhusgæsterne. Vi er ved at lave aftale med Coop om et muligt samarbejde. Vi skal have en levedygtig butik, og det kan kun ske ved lokalt fællesskab og engagement. Det kræver, at folk fra hele lokalsamfundet handler i den butik. Hvis vi har bidraget til brugsen og føler, at det er »vores brugs« og ikke »nogens brugs«, så er vi mere tilbøjelige til at handle dér – man vil hellere støtte butikken, hvis det er ens egen, og man har et ejerskab. Det kræver likviditet at starte en butik op, og det skal vi gøre i fællesskab. Hvis man ikke kan bidrage økonomisk, så kan man også bidrage med sine hænder og hoved.«

Hvorfor stillede du op som næstformand?

»Hvis vi gerne vil bevare en butik og handle lokalt, så kræver det, at vi selv gør noget og skaber rammerne. Jeg synes, at det var vigtigt nok til, at jeg gerne ville stille op og engagere mig i det arbejde, da vi stiftede vores brugsforening.« 

Læs mere om