Ellen Christensen bor på Mandø, hvor hun er uddeler i Danmarks mindste brugs og chef for campingpladsen – nu venter hun på, at du flytter derover

Vil du prøve at bo på en ø? Ellen Christensen har gjort det hele livet. Hun er født og opvokset på Mandø og nu inviterer hun flere til at flytte til øen midt i Vadehavet. Mød livsstykket og ildsjælen Ellen

Hvordan vil I få folk til at flytte til Mandø?

»Det er sin sag at beslutte sig for at flytte med sin familie til en ø, selvom det har været skønt at holde sommerferie på øen. Derfor vil vi nybygge en lejlighed i de tomme lokaler oppe over Brugsen gennem projektet Tilflytterbolig og med egnsudviklingsmidler. Med Tilflytterbolig kan man til en lav husleje bo op til et år i lejligheden og prøve, om det kan hænge sammen med et liv her på Mandø både sommer og vinter. Forhåbentlig kan lejligheden blive klar til næste år.«

Hvorfor går Brugsen ind i sådan et projekt?

»Efter nogle hårde år har vi faktisk fået penge på kontoen, og så håber vi at få mere liv på øen – også udenfor turistsæsonen. Vi er nu 32 faste beboere på øen. Nogle flytter hertil og andre herfra, så det ligger ret fast deromkring. Og for et år siden hjalp byfornyelsesmidler fra Esbjerg Kommune os med at få nyt tag og nyt indgangsparti på Brugsen, så vi har et fint rum på 1. sal, der venter på at blive bygget til en lejlighed.«

Projekt Tilflytterbolig

Den selvstændige organisation Balance Danmark arbejder for at fremme lokal bosætning og vil med forsøgsprojektet Tilflytterbolig etablere tilflytterboliger i landsbyer rundt i Danmark. Flere lokale brugsforeninger er med i projektet. Der findes i øjeblikket tilflytterboliger i Sæd ved Tønder, i Trekroner ved Limfjorden og på Endelave ved Horsens.

I har også campingplads?

»Den idé fik vi i 1985. Nu har vi 36 ud af 38 fastliggerpladser lejet ud – og det giver en god fast indtægt. Vi har 24 øvrige pladser og 2 hytter – og den kommende weekend er alt lejet ud. Sådan er det tit. Uden campingplads var her ingen brugs, selvom der også kommer mange besøgende med Mandø Bussen hver dag. Dagturisterne lokker vi til butikken med vores Smagen af Mandø, hvor man kan købe vores 3 varianter af øl brygget på produkter, som jeg har samlet her på øen. Vi sælger også lammekød fra Mandø og uld og skind fra fårene. Der kommer mere til hen ad vejen.«

Hvordan med tidevandstjenesten?

»Hver sommer oplevede vi, at turister blev fanget af tidevandet, når de kørte herover. Jeg blev spurgt af VisitRibe om ikke, de måtte henvise til mig i forhold til den aktuelle tidevandstabel. Så nu får jeg mange telefonopkald hver dag i sommermånederne fra folk, som vil være sikre på at kunne køre hertil i bil – uden at blive fanget af havet på den 7 kilometer lange strækning herud. Mange af dem kommer så lige forbi Brugsen for at hilse, når de er fremme.«

Du er 72 år. Hvorfor fortsætter du?

»Fordi jeg ikke kan lade være. Indtil for 7 år siden havde jeg Restaurant Vadehavet her på Mandø og arbejdede fra 6 til 23 hver dag, men tænkte, at jeg hellere måtte trappe ned og søgte så jobbet som uddeler i Brugsen. Jeg er født og opvokset her på øen, og begge mine børn er vendt tilbage til øen. To af mine børnebørn overvejer også at flytte hertil, men det er ikke nemt med børn, for vi har ingen skole på øen.«