Corona: Kan håndsprit blive for gammel?

Over tid kan håndsprit miste sin virkning. Coops kvalitetschef Malene Teller Blume giver dig svar på, hvornår håndsprit bliver for gammel, og viser, hvor du kan se, om håndspritten er over sidste salgsdato

Håndsprit holder ikke evigt. Tjek holdbarhedsdatoen på din håndsprit, hvis du vil sikre dig god beskyttelse.

Kig på datomærkningen

Brug håndsprit, hvis du ikke har mulighed for at vaske hænder. Sådan lyder et af rådene fra myndighederne i kampen mod corona. Håndsprit desinficerer nemlig hænderne og kan være med til at fjerne viruspartikler, så coronasmitten ikke spredes.
 
Kigger du godt efter på flasken med håndsprit, vil du se, at der er påtrykt en dato. Datoen er en udløbsdato for håndspritten, fortæller Coops kvalitetschef Malene Teller Blume:
 
»Håndsprit kan holde sig i 2 eller 3 år. Det er den periode, hvor producenten og Coop kan garantere, at håndspritten stadig er effektiv nok til at desinficere hænderne.«
 
En af forklaringerne på, at håndsprit har en udløbsdato, skal findes i den almindelige børnelærdom: Sprit består blandt andet af alkohol, og over tid vil alkohol fordampe.
 
»Aktivstofferne i håndsprit er blandt andet ethanol og propan-2-ol, og når man ser på, hvor længe håndsprit er effektivt, ser man på, om stofferne eller indholdet af stofferne i håndspritten ændrer sig nævneværdigt. Der kan ske en fordampning gennem emballagen,  eller at aktivstofferne forsvinder, hvis de er ustabile,« forklarer Malene Teller Blume.

Ifølge SSI skal alkoholprocenten på håndsspritten være på mindst 70% ren alkohol for at være effektivt mod virus.

Har du fyldt lagrene af håndsprit op, efter at Danmark blev ramt af corona i marts, skal du dog ikke være bekymret. Holdbarheden for håndsprit er typisk på 2 år, men der findes også varianter med 2,5 år eller 3 års holdbarhed.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virker håndsprit ikke efter 2 eller 3 år?

Når man kommer til den udløbsdato, der står på flasken med håndsprit, skal man i princippet smide håndspritten ud, lyder det fra Malene Teller Blume:
 
»Jeg anbefaler, at man sørger for at få brugt sin håndsprit op inden udløbsdatoen. Håndspritten kan måske godt være virksom efter den dato, men vi har ikke dokumentation, der garanterer håndsprits effektivitet efter den påtrykte dato.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor har håndsprit overhovedet en holdbarhedsdato?

Alkohol er et konserveringsmiddel, så er det overhovedet nødvendigt med en udløbsdato på håndsprit, kan man spørge sig selv.

Forklaringen er, at når ethanol bliver godkendt som et aktivstof i EU, skal man dokumentere holdbarheden efter en forordning om biocidholdige produkter. Disse test løber typisk over 2 år, og derfor kan man ikke udtale sig om, hvad der sker udover det tidsrum. Håndsprit kan i princippet stadig være virkningsfuld, men det er ikke undersøgt, og der er ikke udarbejdet dokumentation for holdbarheden.

Læs mere om