Se kortet: Hvor meget fylder elbilerne i din kommune?

Danmarks samlede bilpark domineres af benzin og dieselbiler. Elbilerne haler dog ind på de traditionelle brændstofdrevne køretøjer og fylder mere og mere på danmarkskortet. I kommunerne nord for København kører de særligt meget i elbil

Elbilen er blevet en populær bil blandt de danske bilejere. Kigger man udelukkende på de private husholdninger er antallet af elbiler i dag 124.000. Det er en 20 dobling over en periode på 5 år. Selvom det er blevet mere normalt at finde en eldrevet bil i danskernes garager, så er der stor forskel på, hvor populære de er i forskellige dele af landet. På Danmarkskortet herunder kan du undersøge, hvor stor en andel af bilerne i din kommune der kører på el.

 

 

Størst andel af elbiler nord for København og i Skanderborg

I Jylland er det Skanderborg Kommune, der ligger i spidsen. Her udgør elbiler 6,93% af den samlede bestand af personbiler hos indbyggerne. På landsplan er det dog Rudersdal kommune i det nordlige Storkøbenhavn, der trækker fra med hele 10,45%. Kommunen med den laveste andel af elbiler er Læsø med 1,67% efterfulgt af Langeland, Morsø og Lolland Kommune.

Stadig markant flere diesel- og benzinbiler i Danmark

Langt størstedelen af personbiler i Danmark er enten drevet af diesel eller benzin. Cirka 67% af bilerne kører på benzin, mens 25% kører på diesel. I den levende graf herunder, kan du følge udviklingen fra starten af 2021 frem til sommeren 2023. Læg mærke til, hvordan benzin- og dieselbiler er på tilbagegang, hvorimod el- og plug-in hybridbiler er på vej frem.

Vores nye biler kører på el eller benzin

Vælger man at se bort fra landets samlede bilpark og i stedet fokuserer udelukkende på nyregistrerede biler indenfor perioden på det sidste halve år, tegner der sig et helt andet billede af vores foretrukne energikilder, når vi køber ny bil. Selvom benzinbilen stadig er den største klasse, er el- og plug-in hybridbilen blevet markant større på det seneste. Faktisk så store at de begge har overhalet dieselbilen indenom, når vi fokuserer på nyregistreringer de første 6 måneder i 2023.

Tesla topper over mest populære bilmærker i 2023

Der bliver flere elbiler i de danske garager og ikke overaskende er det en rendyrket elbils-fabrikant, der er den mest populære i årets første halvår, nemlig Tesla. 

I tabellen herunder kan du se de 15 bilmærker med flest nyregistreringer i perioden fra 1. januar til 30. juni 2023. Klik på knappen øverst for at sammenligne med samme periode året forinden.

1. juli 2047 er der flere elbiler end benzin- og dieselbiler

I løbet af de sidste 2 år er andelen af elbiler steget og steget. Flere og flere af de nye biler, der bliver indregistreret i Danmark, er elbiler - og i nogle måneder fylder elbilerne mere end en tredjedel af alle nyindregistrerede biler. 

Kigger man på husholdningernes samlede bilpark, kan man også se, at flere og flere elbiler triller på vejene. 

I juni 2023 udgjorde elbiler 4,7% af alle privatbiler i Danmark. I juni 2018 udgjorde elbilerne 0,24% af den samlede bilpark, der var ejet af private danskere.

Udviklingen er gået særligt stærkt de sidste to år, og fremskriver man tallene, kan man se, at elbilerne er i flertal 1. juli 2047, hvis udviklingen fortsætter som de forgangne 24 måneder. Bliver udvalget af benzin- og dieselbiler mindre og elbiler større, vil udviklingen formentlig gå endnu hurtigere. 

Læs mere om