Bliver man fuldere af varm alkohol?

Selvom det nogle gange kan føles, som om du bliver fuldere af at drikke gløgg eller en lumumba, så er du ikke fuldere, end hvis du havde drukket den samme mængde alkohol i en kold øl.
hænder der holder om glas med varmt alkohol

Når du drikker en varm drik med alkohol, for eksempel gløgg, kan du nogle gange føle dig anderledes fuld, men du bliver ikke målbart fuldere, end hvis du havde drukket den samme mængde alkohol i en anden form.

Du bliver lige fuld af al alkohol

En kop varm gløgg om de vinterkolde hænder er lige sagen og er nærmest obligatorisk på julemarkedet og til æbleskiverne. Måske føler du, at varm alkohol varmer på en speciel måde, og måske føler du dig også lidt fuldere, når du drikker det.

Du bliver dog ikke fuldere af at drikke varme drikke med alkohol, siger Morten Grønbæk, der er læge og direktør ved Statens Institut for Folkesundhed.

»Det er ligegyldigt, om du drikker iskold øl, snaps eller varm gløgg. Sagen er, at når alkoholen kommer ned i kroppen, bliver 90% af det optaget via mavesækken og kommer ud i blodet, og det giver os en promille,« siger han.

Drik alkohol med mad i maven

Du bliver faktisk hurtigere fuld, hvis du drikker på tom mave. Det skyldes, at alkoholen i en tom mavesæk optages hurtigere i blodet, end hvis der er mad i maven.



Kilde: Morten Grønbæk, læge og direktør ved Statens Institut for Folkesundhed.

Beruselse føles forskelligt

Beruselse kan dog føles forskelligt, afhængig af hvor store vi er, og hvor erfarne vi er i forhold til at drikke alkohol, og hvad vi drikker.

En 14-årig, der sipper et par tår af 1 øl, vil for eksempel føle sig mere beruset end en voksen mand, der drikker 1 eller 2 øl.

Og selv hvis promillen var den samme hos barnet og den voksne, vil følelsen være anderledes. Derfor giver det ifølge Morten Grønbæk mening, når nogle mennesker føler, at varm alkohol gør dem hurtigere og mere berusede.

»Det kan være selve varmen, altså at man føler, at det varmer mere, end hvis man drak en kold øl. Det kan også være dampen, der får det hele til at dufte mere sprittet. Vi ved, at følelsen af at være fuld er meget subjektiv,« siger han.

Derfor føles den varme alkohol altså mere berusende for nogle, ligesom man måske føler, at en hurtig snaps slører synet hurtigere til julefrokosten end en øl.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kvinder bliver hurtigere fulde end mænd

Når man skal måle fuldskab eller beruselse, bruger man promillen, og det tal er, som det er, uanset hvordan du føler din beruselse. Det handler om, hvor meget alkohol der bliver optaget i din krop.

»Vi ved, at kvinder bliver hurtigere fulde, fordi de har relativt mere fedt og mindre væske i kroppen end mænd. Det er i hovedtræk den væske, man har i kroppen, man optager alkoholen i, så hvis en kvinde drikker et glas rødvin, er andelen af alkohol større i forhold til væsken i kroppen, end hvis en mand drak det samme glas vin,« siger Morten Grønbæk.