Allergikere skal passe på med at spise insekter

Insekter i madlavningen oplever stigende popularitet på grund af de små krybs høje proteinindhold. Du skal dog være påpasselig med at spise insekter, hvis du er allergisk over for skaldyr eller husstøvmider.

Proteinstrukturen i husstøvmider og krebsdyr er meget lig den struktur, som er i insekter. Derfor kan nogle allergikere opleve allergiske krydsreaktioner, hvis de spiser insekter.

Hvad er allergisk krydsreaktion?

Nogle pollenallergikere får allergiske symptomer, når de spiser bestemte fødevarer. Det kaldes krydsreaktion eller krydsallergi. Symptomerne kommer, fordi kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer, som er i pollen, og de stoffer, som er i bestemte fødevarer. Det samme kan opleves som skaldyr- eller husstøvmideallergiker.

Kilde: allergiguiden.dk

Potentielle allergiske krydsreaktioner

Insekter er en god proteinkilde, som tilmed er ressourceeffektiv og bæredygtig. Men der kan være risiko ved at spise insekter, hvis man i forvejen har allergi.

»Problematikken ved insekter er, at hvis man har en allergi i forvejen, kan der potentielt set komme en allergisk reaktion – altså en krydsreaktion – hvis man spiser insekter,« siger Charlotte Bernhard Madsen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, til Astma-Allergi Danmark.

Charlotte Bernhard Madsen rådgiver blandt andet Fødevarestyrelsen i nye fødevarer på det danske marked med særligt fokus på fødevarers allergirisiko.

Har man rejeallergi, skal man passe på med at spise melorme

»Undersøgelser viser, at melorme kan krydsreagere med husstøvmider og rejer. Det betyder, at hvis man eksempelvis har rejeallergi, skal man være forsigtig med at spise melorme, for der er en potentiel risiko for at få allergiske symptomer,« siger Charlotte Bernhard Madsen til Astma-Allergi Danmark.

Forskning i allergirisiko ved at spise insekter er dog ganske sparsom, og Charlotte Bernhard Madsen efterspørger mere viden på området.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skaldyr

Skaldyr er en samlet betegnelse for krebsdyr (rejer, hummer, krebs og krabber) og bløddyr (muslinger, østers, blæksprutter og snegle).

Alle insekter er i farezonen

Proteinstrukturen i husstøvmider og krebsdyr er meget lig den struktur, som er i insekter. Fordi proteinstrukturen er så beslægtet, giver det altså risiko for krydsreaktion, hvis man er allergisk over for husstøvmider og krebsdyr og spiser insekter.  Det gælder i forhold til alle insekter, hvor nogle af de mest populære er:

  • Melorme
  • Voksmøllarver
  • Fårekyllinger
  • Græshopper

 

Læs mere eller opsøg gratis rådgivning om krydsreaktioner med insekter hos Astma-Allergi Danmark.

Læs mere om