Allemandsretten findes ikke i Danmark – til gengæld har vi »fri teltning«

Er du outdoor-typen, eller har du lyst til at blive det? Ved du, hvad allemandsretten er, og hvor du må slå lejr?

I Danmark eksisterer allemandsretten ikke, men der er stadig mange muligheder for at overnatte i det fri.

I Danmark har vi ikke allemandsret

Selvom du måske føler, du er helt ude i vildmarken, er det langtfra sikkert, at du bare må slå dit telt op og lave bål. I Danmark har vi nemlig ikke allemandsret som i vores skandinaviske nabolande. I Sverige, Norge og Finland har alle lov til at færdes og overnatte stort set overalt i naturen, så længe de ikke er til gene for mennesker eller dyr.

Slå ikke telt op på stranden og i private skove

I de privatejede skove i Danmark er adgangen begrænset til fra kl. 6 om morgenen til solnedgang. Du må altså aldrig overnatte i de private skove, medmindre du har en aftale med ejeren. Ejeren af skoven kan også vælge at lukke den helt for offentligheden, hvis den er under 5 hektar, ligesom adgang kan forbydes, hvis der for eksempel bliver afholdt jagt.

På strandene er det også forbudt at slå telt op, men der er adgang døgnet rundt – dog skal der være 50 meter til nærmeste beboelsesbygning, hvis man vil bade eller opholde sig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sov under åben himmel i statsskovene

Derfor kan du snildt smutte nordpå med et telt under armen, mens du skal lave en smule mere research, inden du gør det samme i Danmark. Her er det nemlig ikke lovligt at slå telt op overalt, men du må gerne sove under åben himmel i de statsejede skove. Du kan må også gerne hænge en hængekøje op, men det er ikke lovligt at hænge regnslag eller presenninger op for sikre dig, at du ikke bliver dryppet på.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fri teltning i statsskovene

Det må du til gengæld gerne gøre i mere end 275 statsejede skove, hvor der findes »fri teltning«. Her er det lovligt at slå telt op på træbevoksede områder, men du må kun overnatte samme sted en enkelt nat. Der må heller ikke være mere end to telte samme sted, og de må ikke være større end 3-personers telte.

Find pindene, der markerer primitive overnatningspladser

Har I brug for flere telte, skal I finde vej til de »primitive overnatningspladser« i de statsejede skove. De er oftest markeret med en lille pæl. Her må I overnatte to nætter og gerne være små grupper med få telte. På nogle af de primitive overnatningspladser findes også sheltere, som I gerne må bruge – og som I endda kan booke på forhånd.

Store lejrpladser til store grupper

I de statsejede skove findes også lejrpladser til større grupper. Her er ofte sheltere, men nogle af pladserne er også uden. Er I en stor gruppe, skal I altid booke pladsen på forhånd for at sikre jer fortrinsret, og alt efter årstid og størrelse kan der være begrænsninger på, hvor længe I må overnatte på pladsen.