9 sheltere i vandkanten

Samvirke guider dig til 9 kystnære sheltere rundt i Danmark. Siden 2019 har Naturstyrelsen kunnet melde om et stigende antal overnatninger og bookinger af styrelsens lejrpladser. For selvom flere og flere flytter mod byen, så søger vi altså i endnu højere grad naturen. Blandt andet i form af shelterture.

Foto: Destination Sjælland/Daniel Villadsen

Røsnæs, 16 kilometer fra Kalundborg
Følg Molslinjens togt

Bevæg dig mod vest på Sjælland. Faktisk så langt vestpå som muligt. Her finder du en shelter i klitterne ved Røsnæs Fyr. Herfra kan du følge Molslinjens togt fra Odden til havnen, få vind på snudeskaftet, når vinden er i vest, eller spejde efter marsvin, der – hvis du er heldig – pisker rundt i vandoverfladen.

Pris: Gratis
Læs mere her: udinaturen.dk

Foto: Naturstyrelsen

5 kilometer fra Møns Klint
Sving forbi i havkajakken

I bunden af Høje Møn, som de lokale kalder det sydøstlige Møn med Mandemarke Bakker, kan du svinge forbi med havkajakken eller smide et blink i vandet i kystfiskeriets tegn. Her finder du en shelterplads skærmet for østenvinden og med en times vandring til Møns Klint.

Pris: Gratis
Læs mere here: udinaturen.dk

Foto: Destination Bornholm/Kristoffer Linus

Vang, 20 kilometer fra Rønne
Shelterplads i det gamle granitbrud

I 1996 endte Bornholms graniteventyr grundet prispres fra Sverige og Norge. Det eneste, der nu bryder det rå granitbrud i Vang, er en shelter i træ. Her kan madpakkerne nydes, granitbruddet overvåges eller overnatningen overstås. Med 300 meter til vandet er der også mulighed for et dyp i Østersøen.

Pris: Gratis
Læs mere her: udinaturen.dk

Foto: Destination Fyn/Daniel Villadsen 

Søbadet, 5 kilometer fra Middelfart
Prøv dykkerlykken

Nyd samspillet mellem Den gamle Lillebæltsbros betonpiller og stjernenatten ved shelterpladsen lige ned til Lillebælt. Er dykkerkurset i hus, leverer bæltet en af Danmarks mest populære undervandslokaliteter. Er du mere til keramisk kultur end undervandskultur, ligger CLAY, Keramikmuseum Danmark, blot en spadseretur derfra.

Pris: 30 kr./person
Læs mere her: udinaturen.dk

Foto: Destination Fyn/Michael Fiukowski og Sarah Moritz

Skåret, 20 kilometer fra Marstal
Sydfynsk Øhavs-bingo

Fra stenbidershelteren ved Skåret shelterplads på Ærø er der næsten fuld plade i det Sydfynske Øhavs-bingo. Udsigten fra pladsen tæller både Drejø, Hjortø og Avernakø. Selvom shelteren deler navn med en af dansk farvands mindre kønne fisk, er det en arkitektonisk perle, der i 2020 blev kåret som Danmarks bedste shelter af Visitdanmark. Skåret shelterplads er en del af et projekt med 47 sheltere i det Sydfynske Øhav, der skal styrke turismen og friluftslivet året rundt.

Pris: 30 kr./person
Læs mere her: udinaturen.dk

Foto: Naturstyrelsen

Thurø Rev, 9 kilometer fra Svendborg
Med Østerskovens dybe, stille ro i ryggen

Kan du komme til for drøvtyggende kvæg, spejd da efter Langelandsbroen over Siø Sund. Den buede bro forbinder Langeland og Siø. Med Østerskovens dybe, stille ro i ryggen kan du fra shelteren nyde marsklandskabet her ved Thurø Rev.

Pris: Gratis
Læs mere her: udinaturen.dk

Foto: Frederikshavn Kommune

Jerup, 15 kilometer fra Frederikshavn
Med udkig til vadefuglene

Find din indre ornitolog frem og pak fuglekikkerten i tasken. Gemt bag klitrækken ved Jerup Strand ligger shelteren, hvorfra du kan gå på udkig efter vadefugle som rødben, strandskade og stor præstekrave, der yngler i engområdet ved Jerup Strand.

Pris: Gratis
Læs mere her: udinaturen.dk

Foto: Syddjurs Kommune

Sletterhage Fyr, 25 kilometer fra Ebeltoft
Blund, mens fyret blinker

Yderst på klatten under Danmarks næse er shelteren placeret lige ved Sletterhage Fyr. Hvad der syner af en rituel offerplads, er blot resterne af et nedlagt ralværk, hvor småsten er blevet udvundet primært til byggeri. Et langt betonrør fungerer nu som et af de mere atypiske shelterspots. Her kan du blunde, mens fyret med sin lysevne på knap 30 kilometer blinker Aarhusbugten op. 

Pris: Gratis
Læs mere her: udinaturen.dk

Foto: Tønder Kommune

Emmerlev, 15 kilometer fra Tønder
Sku ud over Vadehavets vidder

Denne shelter i Emmerlev kan vendes, så du bestemmer selv, om du vil slå øjnene op til solopgangen, lukke dem til solnedgangen eller blot skærmes for vinden. Shelterpladsen ligger i forbindelse med Marskstien, en vandrerute på 54 kilometer, der går gennem Tøndermarskens flade landskab.

Pris: 30 kr./person
Læs mere her: udinaturen.dk