3 alternative måder til at tænde et bål
Tænk på tønder først
Inden du overhovedet begynder at forsøge at lave ild, skal du forberede en lille bunke med tønder, som den glød, du laver, kan fange og sætte ild til. Tønder er en betegnelse for småt, tørt og let antændeligt optændingsmateriale, som bruges, når man starter bål i naturen. Det kan være alt fra tynde flager af bark til tørt og vissent græs, tørre blade, harpiks eller de store, tørre svampe, der ofte sidder fastgroet på træstammer, kaldet fyrsvamp.
Så længe det er helt tørt og kan antændes med en gnist, kan det bruges. Sørg også for at have en bunke små og store kviste liggende til at bygge selve bålet med, når du har lavet en flamme.
To sider af samme sag
En sjov og alternativ måde at lave ild på er ved at bruge et batteri og enten et stykke tyggegummipapir eller ståluld. Fremgangsmåden variere lidt, men princippet er det samme.
Jo kraftigere batteriet er, jo lettere vil det være at lave en gnist. 9 volts-batterier er optimale, men stort set alle typer kan bruges. Har du flere af de mindre kraftige batterier som AAA, kan det være en god idé at lægge batterierne i forlængelse af hinanden for at øge spændingen. Så er du sikker på at få en flamme.
Tyggegummipapir
Papiret skal være typen med folie på den ene side, så den individuelt indpakkede, aflange slags tyggegummi fungerer bedst.
Find dit medbragte tyggegummipapir og batteri frem.
- Fold tyggegummipapiret på midten og klip, riv eller skær forsigtigt den foldede ende midtpå ca. en centimeter op i papiret og fjern flappen, så den foldede ende er halvt så bred som resten af papiret.
- Læg batteriet lige ved siden af tønderet, så du hurtigt kan få ild i det, når du har lavet en flamme.
- Placer papiret på begge ender, eller poler, af batteriet med foliesiden mod batteriet, så strømmen kan ledes gennem papiret.
- Hold papiret mod begge poler, indtil der går ild i den tynde del af papiret, og få hurtigt, men forsigtigt den lille flamme til at fange i tønderet. Pas på, du ikke brænder dig.
Ståluld
- Ligesom med tyggegummepapiret holdes stålulden op mod begge ender af batteriet. Den elektriske ladning varmer hurtigt stålulden op, så den bliver glødende og skaber små gnister, der kan antænde tønderet.
- Pust roligt liv i flammerne, og byg hurtigt, men forsigtigt bålet op omkring det brændende tønder, inden det brænder ud og uden at kvæle ilden.
Solen i fokus
En anden måde at lave ild på, er ved at fokusere solens stråler så koncentreret, at varmen kan antænde dit tønder. Det kan gøres med en linse, en flaske vand eller sågar en ballon fyldt med vand.
Linse
Er du kommet i skoven uden lighter eller tændstikker, kan du også bruge linsen fra et par briller eller et forstørrelsesglas. Metoder kræver direkte sol.
- Hold linsen op mellem solen og tønderet, så solens stråler koncentreres gennem linsen og ned på tønderet.
- Hold linsen stille, indtil den koncentrerede solstråle antænder tønderet, og dæk det hurtigt, men forsigtigt med mindre kviste og grene, så ilden får fat, inden du lægger tykkere grene på og bygger selve bålet.
Vandflaske eller ballon
Det samme princip gælder for en flaske med vand - eller sågar en ballon med vand. Hvis man holder flasken op mellem solen og tønderet, kan solens stråler fokuseres så koncentreret, at tønderet antændes.
Med en ballon kræver det, at man klemmer om ballonen, indtil man finder det rigtige punkt, hvor solstrålerne fokuseres gennem vandet i ballonen. Det kan være besværligt at finde det helt rigtige fokuspunkt, men prøv dig frem og giv ikke op.
Fyrtøjet
Et moderne fyrtøj, kaldet et ildstål, består af en magnesiumstang forbundet via en snor med et stykke fladt stål. Når stålet, det kan også være bagsiden af et knivblad, stryges hårdt mod magnesiummet, skabes der gnister, som kan antænde tønderet og starte et bål. Et savtakket knivblad skaber flere gnister end et glat blad.
Den mere klassiske udgave af fyrtøjet virker efter samme princip, ved at et stykke stål slås hårdt mod en flintesten og skaber gnister, som fanger og antænder det brandbare materiale.