8 oplevelser i Tysklands vinområder
Mosel – Trier
Mosel er nok Tysklands mest kendte vinregion. Her pulser floden af samme navn igennem landskabets skiferbeklædte vinmarker. Den stejleste vinmark, Calmont, i Europa finder du her, den hælder visse steder helt op til 65 grader. De historiske gader i den middelalderagtige vinby Bernkastel-Kues ligner et postkort med deres farvestrålende bindingsværkshuse og blomstrende balkoner ved de brostensbelagte gader. I Trier, der regnes for at være Tysklands ældste by, finder man vinhuset Stiftungsweingut Vereinigte Hospitien, der blev grundlagt i 1804 af Napoleon Bonaparte. Her bør du tage med på kælderrundvisning og vinsmagning.
Mittelrhein – Koblenz
For vinentusiaster betyder Mittelrhein riesling. Dyrkningsarealet i Mittelrhein udgør 456 hektar, og det strækker sig omring 110 kilometer langs Rhinen mellem Bingen og Siebengebirge. Tilbagelægger man denne strækning med tog eller bil, vil man, foruden de stejle vinmarker, bemærke de mange middelalderborge og maleriske småbyer. Fæstningen Ehrenbreitstein, hvor Moselfloden løber ud i Rhinen, nås fra byen Koblenz med den 949 meter lange svævebane 114 meter over Rhinen – et 3 et halvt minut langt gys! Ved juletid er der et stort lysshow med over 20 lysinstallationer på en 2 kilometer lang rundtur.
Baden – Freiburg
Regionen i det sydvestlige Tyskland er især kendt for sine fremragende vine på spätburgunder (pinot noir). Besøg Freiburg med dens charmerende gamle bydel, historiske katedral og livlige gadecaféer. Byen er den mest solrige og varmeste by i Tyskland. Prøv nogle af de lokale retter, såsom Schwarzwaldskinke eller sauerkraut. Er du nær Vogtsburg-Oberbergen i Kaiserstuhl, så slå et smut omkring Weingut Franz Keller og besøg deres moderne vingård eller gamle gæstgiveri med Michelin-stjerne.
Württemberg – Zabergäus
Med sine 11.500 hektar vinareal placerer Württemberg sig som det fjerdestørste vinområde i Tyskland, og her fylder rødvinssorterne mest. Det tyske vininstitut kårer hvert år de smukkeste vinudsigter, og en af vinderne gennem flere år er udsigten fra Michaelsberg i den sydlige udkant af Zabergäus.
Hessische Bergstrasse – Heppenheim
Hessische Bergstrasse er Tysklands mindste vinregion. Over halvdelen af vinproducenterne leverer deres druer til de regionale kooperative kældre i Heppenheim. Landskabet er prydet med mindre vinmarker med forskellige jordbundstyper med små træhytter her og der. Mandel- og ferskentræer afbryder af og til rækkerne af vinstokke. Tag vandrestøvlerne på og nyd Bergsträsser Weinlagenweg, der er en markeret vandrerute, der fører dig gennem vinmarkerne fra Zwingenberg til Heppenheim.
Rheingau – Rudesheim
Rheingau er kendt for sine elegante rieslingvine. Tag på spadseretur i den charmerende by Rüdesheim, som i 2002 blev opført på UNESCO’s verdensarvsliste. Her finder du Drosselgasse, som er en brostensbelagt gyde med et væld af øl- og vinbarer. Gyden stammer tilbage til 1400-tallet, hvor den var populær blandt sømænd, som gik i land fra sejladsen på Rhinen. For en panoramaudsigt over vinmarkerne, tag en tur med det lille tog Winzerexpressen.
Pfalz – Bad Dürkheim
Verdens største vinfestival finder sted i Bad Dürkheim, og også den første og mest kendte vinrute, Deutsche Weinstraße, går igennem byen. På 85 uafbrudte kilometer fejer Pfalz' vinmarker hen over det smukke landskab, der forbinder de 130 vinbyer i regionen. Ikke alene byder vingårde, smagelokaler og vinbarer vintørstende sjæle indenfor, men i årets løb arrangeres udstillinger, koncerter, og så er der selvfølgelig masser af vinfester og -festivaler.
De 13 vinregioner i Tyskland
- Ahr
- Baden
- Franken
- Hessische Bergstrasse
- Mittelrhein
- Mosel
- Nahe
- Pfalz
- Rheingau
- Rheinhessen
- Saale-Unstrut
- Sachsen
- Württemberg
Kilde: Deutches Weininstitut (DWI) m.fl.