6 ting du ikke vidste om sæbebobler

De er ultratynde og lysets brydning giver regnbueagtige farver. Og vidste du, hvilken dag, der er bedst til sæbebobler?

Håndlavede sæbebobler

Dyp hænderne i sæbeboblevand. Sæt håndfladerne sammen og lav en åbning mellem tommel- og pegefingrene. Du kan nu blæse bobler ud. gennem hænderne.

Husk altid at have rene hænder og rent udstyr, når du skal lave sæbebobler. Små støvkorn og småskidt kan gøre det svært at få boblevandet til at blive til flotte bobler.

Din kropsvarme får boblerne til at stige til vejrs

Pust. En rund boble slipper pinden. Sæbeboblen bevæger sig straks opad for derefter at dale mod jorden. 
I hvert fald hvis der er nogenlunde vindstille. Forklaringen på, at sæbebobler stiger først, skal findes i termodynamikken. Luften, man udånder, er typisk 32 grader varm, og vores krop afgiver varme. Da varm luft stiger op, svæver sæbeboblen først opad. Når boblen er kommet lidt væk fra et menneske, falder temperaturen – og samtidig afkøles luften, som boblen har fanget. Derfor begynder boblen at dale. 

Smukke krystaller inden boblen brister

Ved 15 minusgrader fryser boblerne til is, når de rammer en overflade. Du vil kunne se de smukkeste iskrystaller i boblen, før den brister. 

Boblerne stiger hurtigt til vejrs, men falder også hurtigt. Er du uheldig og vejret meget koldt, så brister de ofte i luften. 

Lav dit eget værktøj - og den perfekte opskrift på sæbebobler 

Brug tykt ståltråd til at lave et værktøj, du kan puste sæbebobler ud af. Tynd ståltråd får boblerne til at briste.

Du kan også bruge wire, en tyndere ledning, piberensere eller sugerør. Kun fantasien sætter grænser.

Opskrift: 

Gode sæbebobler kræver mere end bare sæbe og vand. For at vandet kan holde til, at du puster sæbeboblerne, skal vandet være en smule mere tyktflydende og »elastisk«, så molekylerne holder bedre sammen.
 
1 liter koldt vand
½ dl opvaskemiddel
1 spsk. glycerin
 
Nogle opskrifter bruger maizena i stedet for glycerin.  

Farverne skyldes lysets brydning

En sæbeboble består i princippet af to ultratynde membraner med sæbehinden mellem. Når lyset rammer en boble, kan det enten reflekteres i den inderste eller den yderste membran, og lysets brydning giver boblen forskellige farver.

Sæbebobler er ultratynde

0,00015 cm. Så tynd er en sæbeboble. 

Verdensrekorden for den største, svævende boble er 20,65 m3. 

Vidste du, at…
… Experimentarium gennem mange år har brugt 1-2 liter glidecreme om dagen til at lave sæbeboblevand i deres udstilling, hvor man kan lege med bobler? Glidecremen gør vandet mere tyktflydende og er med til at sikre, at boblerne kan blæses større. Du kan selv prøve med glidecreme fra apoteket. 

Skyet vejr er bedst

En overskyet sommerdag er det perfekte tidspunkt at blæse sæbebobler. En sæbeboble bliver bedst i fugtigt vejr, og når solen ikke skinner. Solens varme stråler får nemlig sæbeboblen til at briste hurtigt. 

Læs mere om