tv

5 gode råd: Sådan vælger du den rigtige tv-pakke

Passer den store tv-pakke bedst til dit behov? Eller er du mere til streaming og en lille tv-pakke? Når det kommer til tv, spænder markedet bredt. Mathias Juul fra prissammenligningsportalen Samlino.dk giver dig gode råd til, hvordan du finder en tv-pakke, der passer dig.
Illustration med prøvebillede

Andelen af danskere, der har den mindste tv-pakke, er vokset år for år de seneste år. En fuld pakke med masser af tv-kanaler og et streamingabonnement koster nemt 500 kroner om måneden - måske kan du også skære ned?

Danskerne vil have mindre pakker og ser mindre flow-tv

At tænde for tv’et for at se fjernsyn på de kendte kanaler er i svag tilbagegang, viser den nyeste undersøgelse af danskernes tv-vaner, som DR har offentliggjort i begyndelsen af 2017. Selvom det samlede tv-forbrug kun er faldet en smule, er der især blandt de unge en tendens til i højere grad at streame indhold fra tv-kanalernes hjemmesider eller fra tjenester som HBO, Netflix og Viaplay. 

Samtidig er antallet af kanaler, vi har adgang til, faldende. I 2010 havde 65% af alle danske husstande adgang til mere end 20 forskellige kanaler, viser opgørelsen fra DR. I 2016 var det kun lige over halvdelen, der kunne se mere end 20 kanaler. I samme periode har YouSee, der er den største danske tv-leverandør, oplevet en større andel af kunderne abonnere på den mindste tv-pakke. 

Har du i dag den største tv-pakke og abonnement på en streamingtjeneste, bruger du op mod 500 kroner hver måned på at dække dit tv-behov. Måske kan du klare dig med mindre. Mathias Juul fra Samlino, der er en portal, der sammenligner priser på blandt andet tv- og bredbåndsabonnementer, giver dig gode råd til, hvordan du finder ud af, om du har det rigtige tv-abonnement i dag. 

1: Afdæk dit behov

Find ud af, hvad du og resten af din husstand ser på tv’et. Bor du alene, er det nok nemmere at vælge præcis de kanaler, som du kan lide at se, men hvis I er en familie på 3-4, er der nok stor forskel på, hvad de enkelte medlemmer af familien vil se. 

Sæt jer ned og skriv en udførlig liste over, hvilke kanaler I ikke kan leve uden, og hvilke I egentlig ikke ser.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2: Kan du blande kanalerne selv?

Sammenlign markedet for tv-abonnementer. Du er ikke længere lovgivningsmæssigt bundet til, at du skal modtage signalerne fra den lokale antenneforening. Måske kan en anden udbyder end den, du lige nu har, komme med en bedre og billigere løsning. 

En del udbydere tilbyder en mulighed for, at du selv kan sammensætte, hvilke kanaler du ønsker at se. Prøv forskellige udbyderes hjemmeside, og tast så din families kanalønsker ind. Typisk får du et bud på kanaludbyderens bedste pakke til dit behov. 

Du kan også tjekke forskellige udbydere og priser på en prissammenligningsportal. 

Husk også, at du måske kan få tv leveret på en anden måde, end du får i dag. Du kan hente mange digitale kanaler ned med en stueantenne, eller du kan få leveret dine tv-kanaler via din bredbåndsforbindelse. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Ekstra services: Vil du kunne spole i programmet? 

Selvom en udbyder måske har dine ønskede kanaler billigere end andre udbydere, er det vigtigt, at du har en klar idé om, hvad du forventer af din tv-løsning. Nogle udbydere tilbyder bokse, hvor du kan optage udsendelser eller spole tilbage i en udsendelse, der allerede er i gang. 

Du kan også få en løsning, hvor du via en tv-boks kan se programmer, der har været vist den seneste måned, eller du kan få adgang til ekstra services som at leje film eller abonnere på streamingtjenester. 

4: Hold øjnene åbne og følg med i markedets udvikling

»Markedet for tv er i konstant udvikling. Eksempelvis har en kanal med udelukkende e-sport ramt sendefladen for kort tid siden. Tv-kanalerne bliver mere og mere målrettede mod nicher,« fortæller Mathias Juul. 

Måske falder du inden for en speciel niche og vil gerne tilføje en kanal til dem, du allerede kan se. Eller endnu bedre: En ny nichekanal, du vælger, kan gøre flere andre kanaler overflødige og dermed din regning lidt mindre. 

5: Tjek priserne hvert halve år

Ud over nye kanaler ændrer priserne på tv-markedet sig også hele tiden. Især lige efter nytår er der tradition for, at udbyderne ændrer priserne op eller ned, ligesom indholdet i tv-pakkerne også ændres. Så lav et tjek af dine tv-behov hver sjette måned. Måske er der kanaler, du kan undvære, eller kanaler, du har brug for. Det tager typisk 30 minutter at tjekke udbuddet, men det kan spare dig over 2000 kroner om året. De penge kan du og din familie bruge på noget spændende.

Læs mere om

tv