Design til køkkenet: En gryde skal være skøn

Børge Mogensen og Hans Wegner designede møbelklassikere til folket. Nu kommer den danske designer Ole Palsbys gryder og pander – og måske får de lov at komme med ind på bordet.

Vi har alle en fornemmelse for kvalitet og design, der holder.

Øjnene skal helst blive glade, når vi går til bords

Samvirkes læsere deler sig i to fløje, når middagsbordene skal dækkes derhjemme.
Den ene fløj beholder den bulede kasserolle på komfuret og siger for eksempel: »Gryder på bordet hører campinglivet til.« Den anden fløj lader derimod gerne gryde og stegepande komme med ind på bordet. De mener nemlig, at »serveringsfade og den slags er spild af opvask«.
Da vi spurgte til læsernes serveringsvaner, fik vi på et øjeblik mere end 50 svar via Facebook, og den umiddelbare konklusion må være, at vi er mange, der går op i, hvordan bordet ser ud. Øjnene skal helst blive glade, når vi går til bords.

Huleboerne gik også op i æstetik, det ligger dybt i os

Funktion og nydelse følges ad.  Huleboerne gik også op i æstetik. Ting skal ikke bare kunne noget brugsmæssigt, men også noget æstetisk. Det ligger dybt i os, siger filosof og lektor på CBS Ole Thyssen.
»Gå ind på ethvert museum og se attraktive lerpotter og pander, der er lavet ikke bare for at blive brugt, men er blevet dekoreret, så de også er smukke. Vi mennesker vil gerne gøre vores verden smukkere. Vi kan lide at høre kluklyden i glasset, når det fyldes med vand, det er bedre end at sætte flasken til munden, og vi bliver glade af at bruge en særlig tepotte på grund af dens form. Vi har alle en opfattelse af, at det, der er smukt og har kvalitet og design, bliver ved med at holde.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Berømte møbelarkitekter tegnede møbler for FDB

Coop og FDB har en designmæssig arv at løfte. FDB Møbler blev grundlagt i 1942. Arkitekten Børge Mogensen ledede FDB’s tegnestue, hvor Hans Wegner, Børge Mogensen og andre arkitekter skabte nogle af de møbelklassikere, der stadig er berømte i Danmark og i udlandet. Visionen var at skabe kvalitet, der kom ud til høj og lav, møblerne skulle sælges igennem FDB og være til at betale for almindelige mennesker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kuglekanden og Eva Trio får en efternøler i Coop's butikker

Nu satser Coop igen på det ambitiøse design. Det sker med en køkkenserie af den verdenskendte designer Ole Palsby, der designede den kendte Kuglekande for Alfi og har tegnet Eva Trio.
»Vi tror, at tiden er rigtig til godt designede varer, der holder længere, er smukke og funktionelle,« siger kategorichef Lars Dørge, Coop. De første dele af køkkenserien enkel sælges i Coops butikker fra midten af oktober. En kobberkasserolle og en suppegryde kommer til at koste 400 kroner, en jernpande koster 200 kroner, opbevaringsbokse af plastic med låg koster 15 kroner. Priserne er opnået ved at få køkkentøjet fremstillet direkte for Coop og uden mellemled blandt andet i Kina.

Delene passer sammen som legoklodser

Ole Palsby døde i oktober 2010, men nåede at udvikle serien sammen med Coop. Der er gryder, kasseroller, knive, skåle og bokse og beholdere til at sætte i køleskabet. Delene passer sammen som legoklodser. Låg fra gryder og kasseroller dækker præcist røreskålene, boksene kan stables på en bakke til køleskabet, sættes sammen og dele låg, nogle beholdere er af plastic, andre er af porcelæn, som er ekstra godt til de varme madrester.

Opgør med smid-væk-kulturen

For Ole Palsby var enkel mere end blot en køkkenserie. Han ønskede at gøre op med smid-væk-kulturen. Han havde stor tiltro til forbrugernes dømmekraft. Køkkenserien er designet til at kunne meget med få enheder, så man kan undgå overfyldte køkkenskabe og masser af overflødigt køkkenisenkram. Der er brugt så få ressourcer som muligt i fremstillingsprocessen.
»De ting, vi har i hænderne hver eneste dag, vort køkkentøj, vores ting til opbevaring og de ting, vi serverer fra og med, fortjener at have særlige kvaliteter. De skal være en daglig nydelse for øje og hånd, være i smukke, gedigne og rette materialer i en form, som afspejler deres formål,« sagde Ole Palsby.  

Læs mere om