10 ting, du ikke vidste om burgeren
1. Kappestrid om burgeropfindelsen
Der er ikke tal på, hvor mange – amerikanske, selvfølgelig – spisesteder der hævder at have opfundet burgeren, for dét at være den første, og ’det var her, vuggen stod’, booster salget. Ingen ved det bedre end amerikanerne, der som bekendt skrev lærebogen i (mer-)salg. Brødrene Menches hævder, det var dem, der på Erie County Fair-markedet i staten New York opfandt burgeren i 1885, da de løb tør for svinepølser og som nødløsning lagde bøfkød ind i en sandwich. Men på Outagamie County Fair-markedet i Seymour, Wisconsin, sagde 15-årige Charles Nagreen, kendt som ’Hamburger Charlie’, at han samme år klemte en oksekødbolle ind mellem to stykker brød, så hans kunder kunne spadsere rundt og kigge på markedspladsen, mens de spiste samtidig.
2. Burgeren blev opfundet af en dansk smed
En franskmand opfandt leverpostejen. Er burgeren opfundet af en dansker? Vi har faktisk (og af uransagelige årsager) helt officielt amerikanernes eget ord for det, for ifølge Library of Congress opfandt Louis Lassen burgeren, da en travl kunde kom forbi Louis’ Lunch en dag i 1895 (Louis sagde faktisk selv, at det var i 1900) og bad om noget, han kunne tage med på farten. Det blev til et stykke hakket kød, en tomat og løg i skiver mellem to skiver brød. Smeden fra København havde i 1886 søgt lykken i USA og slog sig ned i New Haven, Connecticut, hvor han solgte smør, æg og mælk fra en hestetrukken vogn, som han i 1895 lavede om til et mobilt frokoststed.
Louis’ Lunch eksisterer stadig, og det er Louis Lassens tipoldebarn, Jeff, der griller bøfferne til de berømte burgere i femte generation – og i de samme ovne. Ikke alle anerkender Louis Lassens burger som den første, og hvis vi skal være helt ærlige, lyder danskerens ’opfindelse’ heller ikke som noget, ’Hamburger Charlie’ og brødrene Menches ikke havde lavet før.
3. På verdensudstilling med burgeren
Burgeren får sit gennembrud på verdensudstillingen i St. Louis i 1904, hvor amerikanerne også smager isvafler, iste og candyfloss for første gang. Resten af verden opdager først burgeren 60-70 år senere.
4. Brødrene McDonald satser på hamburgeren
Anden verdenskrig er slut, og USA holder forbrugsfest med det hele. Brødrene Richard og Maurice er startet med McDonald’s Bar-B-Que i 1940, men i 1948 tænker de, at de måske skal satse på hamburgere til 15 cent i stedet. Senere gik det vist meget godt. Længe inden brødrene McDonald er kommet i omdrejninger, åbner den første drive-in-burgerrestaurant i Californien.
5. Burger King ser dagens lys
En lille, lukningstruet burgerrestaurant i Florida ved navn Insta-Burger King bliver i 1954 overtaget af David Edgerton og James McLamore, der har været på McDonald’s i Californien og er blevet inspireret. De kalder den Burger King. I New York serverer restauranten 21 Club verdens første gourmetburger – med andefedt og fennikelfrø. Prisen er fyrstelige 2,75 dollar.
6. Burgeren kommer til Danmark
På Wittrup Motel i Albertslund introducerer den kvindelige amerikanske ejer Sallie Zimmerhackel i 1955 det amerikanske menukort og serverer den første burger i Danmark. Fås også med cheese.
I 1977 åbner den første danske Burger King på Vesterbrogade i København, hvor den ligger endnu.
Den første McDonald’s åbner i København få meter fra Burger King. Burgeren fortrænger i begyndelsen af 80’erne den danske bøfsandwich og grillbaren, som dominerede i 70’erne. Også hjemme begynder danskerne at lave burgere til aftensmad. Den populære spise bliver kritiseret for at være usund, men forsvares af andre for i det mindste at indeholde salat og tomat.
7. The Whopper og Big Mac sætter fut i amerikanernes burgerindtag
James McLamore opfinder i 1957 The Whopper, som koster 37 cent. 10 år efter kommer McDonald’s modsvar, Big Mac, til 49 cent. Burgerkrigen er begyndt. Amerikanere spiser i gennemsnit tre burgere om ugen i 60’erne.
37 år efter, at en Big Mac første gang lander på bakken, sætter dokumentarfilmen ’Super Size Me’ kritisk fokus på amerikanernes tvangsprægede indtagelse af burger og fastfood, hvis indhold ikke virker sundhedsfremmende. To år senere udstiller ’Fast Food Nation’ den amerikanske kødindustris kynisme.
8. 13.000 gæster åd verdens største burger
I Seymour, Wisconsin, hvor ’Hamburger Charlie’ måske serverede verdens første burger i 1885, holder man Burger Fest og laver i 1989 verdens største hamburger med en kampvægt på 2.760 kg. Ved hjælp af en gaffeltruck lægger man ost øverst på den gigantiske bøf, som fortæres af 13.000 gæster. Rekorden står endnu.
9. Plantebaserede bøffer rykker ind
Efter at 220.000 mennesker har skrevet under på en opfordring til McDonald’s om at servere plantebaseret mad, går kæden i 2017 sammen med den svenske fødevarevirksomhed Orkla, der fremstiller en bøf lavet på soja i et lille køkken i Malmø. Dressingen i McVegan indeholder ikke æg. To år senere kommer Burger Kings modsvar, den kødfri The Impossible Whopper.
10. Bøfsandwich på menuen
Burger King i Danmark sætter i 2023 traditionel dansk bøfsandwich på menuen. Kæden driver 12.000 restauranter i 67 lande, der sælger 4,5 mio. Whoppere. Om dagen. McDonald’s offentliggør ikke salgstal, men det anslås, at kæden sælger 75 burgere for hvert sekund på verdensplan. Det anslås, at amerikanerne spiser 50 mia. burgere om året.
Kilder: David Michaels: ’The World Is Your Burger: A Cultural History’, The Library of Congress’ hjemmeside loc.gov, Andrew Smith: ’Hamburger: A Global History’, politiken.dk, sn.dk, nytimes.com, louislunch.com, bloomberg.com, halifax.dk