Redaktionen anbefaler
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2024-07/FDB-M%C3%B8bler---forskellige-stol.jpg.jpeg?itok=PDm__kuP)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Danmark-Dejligst.jpg.jpeg?itok=aWDFxZ73)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2017-05/maskulin_oel-is_med_karamelliserede_valnoedder_2.jpg.jpeg?itok=9OCTWKod)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Kronhjort_0.jpg.jpeg?itok=jJ_eY3CT)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/12/1280frisko.png.jpeg?itok=nhM6nUW_)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/en/engangsgrillen1280.png.jpeg?itok=SmECdd56)
På en gennemsnitlig aften i Danmark har 56% kvinder og 47% mænd været med til at lave aftensmad.
41% af de danske kvinder synes, at madlavning først og fremmest er en pligt.
51% af danskerne bruger medier under aftensmaden.
22% af alle aftensmåltider i Danmark indtages i sofaen eller et andet blødt møbel.
25% af alle aftensmåltider i Danmark indtages alene. Det vil sige, at hver aften sidder 1,1 million danskere alene ved bordet.
Salget af convenience i Coops butikker er næsten fordoblet fra 2008 til 2017. Det gælder både deciderede færdigretter og varer som færdigsnittet salat eller færdiglavet sovs, der gør mad-lavningen lettere.
Vi bruger mindre og mindre tid på at tilberede maden:
2015
Under 15 min: 26%
15-30 min: 42%
31-45 min: 20%
Over 45 min: 12%
2018
Under 15 min: 32%
15-30 min: 41%
31-45 min: 20%
Over 45 min: 8%
59% af måltiderne på landet er helt hjemmelavede. Det gælder for 43% procent af måltiderne i en stor by med over 100.000 indbyggere.
Hvor hjemmelavet var aftensmaden på en tilfældig aften i Danmark i 2018?
Helt hjemmelavet: 48%
Mest hjemmelavet: 24%
Mest færdiglavet: 7%
Færdigretter: 8%
Takeaway: 7%
Spiste ude: 5%
1) Rugbrød med pålæg
2) Kylling med kartofler og/eller grønt
3) Pizza
4) Bøf med tilbehør
5) Brød med pålæg, sandwich
6) Burger eller bøfsandwich
7) Koteletter og schnitzler
8) Frikadeller
9) Gryderet
10) Pastaret
Kilder: Madkultur17, Madkultur18, Miljø- og Fødevareministeriet og Coop Analyse
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10