10 gratis oplevelser på Fyn

Fyn er eventyrets land og et besøg værd. Hele familien kan være med på Eventyrslottet for at opleve H. C. Andersen, lytte til livet under vandet, vandring med vægtere i Faaborg og meget andet. Samvirke har samlet 10 forslag til gratis attraktioner og ferieoplevelser til din sommerferie på Fyn

Glorup Herregård 

Glorup er en af Danmarks mest interessante herregårde. Den blev opført i slutningen af 1500-tallet som en firefløjet renæssancegård, men blev i 1765 ombygget til et lille barokslot af tidens førende franske arkitekt Henri Jardin.

Samtidig er haven en af de første romantiske haver. I haven skaber egetræer, frugttræer og eksotiske planter regelmæssige mønstre. Desuden fører havens stier til pavilloner, vaser, statuer og en spejldam med en kunstig ø.

Gå en tur i den stemningsfyldte park og gå eventuelt gennem herregårdslandskabet til Rygårds lille hovedbygning, der er indbegrebet af en romantisk borg. Tilbageturen til Glorup kan være via afmærket rute i skoven Gammel Dyrehave.

Læs mere om Glorup Gods og Herregård

Eventyrhaven bag Odense Domkirke

Eventyrhaven befinder sig ved Odense Å, lige bag Odense Domkirke og Odense Rådhus. Haven, der er anlagt i 1876, var oprindeligt forbeholdt den velhavende klasse og folk med adgangskort. I dag er den heldigvis åben for alle, der har lyst til at gå en tur her. Via en gammel træbro kan du krydse Åen over til rotunden, en cirkelrund ø med bede og træer. I haven er også en statue af H. C. Andersen, skabt af kunstneren Louis Hasselriis.

Læs mere om Eventyrhaven her

Horne Rundkirke - Fyns eneste runde kirke

Fyns eneste rundkirke ligger i Horne ved Faaborg. Rundkirken er en af kun 7 rundkirker i Danmark, og kirken blev brugt under indspilningen af filmen »Adams Æbler«.

Kirken er dog endnu mere kendt for sin greveloge, nadversal og udsmykninger af Eckersberg. I løbet af året - dog ikke i sommerferien - er der meditation hver torsdag.

Ved Horne Rundkirke findes også et mausoleum, hvor lensgreve Preben Bille Brahe er begravet, ligesom man finder Hornelabyrinten, der er en eksakt kopi af labyrinten i katedralen i Chartres.

Læs mere om Horne Rundkirke

Stige Ø

Stige Ø er en tidligere losseplads, men er nu dækket med jord og tilbyder en bred vifte af udendørsaktiviteter. Er man til udfordringer på cykel, findes en mountainbikebane og en dirtjumpbane.

Rundt på området går en 3 meter bred asfaltsti perfekt til rulleski, rulleskøjter og skateboard. Desuden er der shelters, legeplads og fiskemuligheder.

Læs mere om Stige Ø

Tranekær slotspark

Slotsparken ved Tranekær Slot er et fantastisk udflugtsmål henover sommeren. Parken og slottet tilhører familien Ahlefeldt-Laurvig, som i 1993 overdrog parkens udsmykning til TICKON – Tranekær Internationale Center for Kunst Og Natur.

20 danske og internationale kunstnere har sidenhen skabt såkaldt "Land Art" i parken. En kunstform, som indebærer, at de ofte gigantiske kunstværker bygges på stedet af organisk materiale såsom træ, jord og sten. Det organiske materiale betyder også. at kunstværkerne forgår igen.

Børn er gratis i parken, voksne koster 25 kroner. Parken er åben hele året fra solopgang til solnedgang.

Læs mere om slotsparken her

Vandtårnet på Dronningens Bastion i Nyborg

Vandtårnet på Dronningens Bastion er opført i 1899 efter tegninger af arkitekt Emil Swanenflügel fra Odense. Det er et unikt eksempel på datidens industrielle byggeri.
Vandtårnets højde fra terræn til toppen af taget er 22,40 m. Målt indvendig fra bunden til taget er det 24 m. (Rundetårn er 36 m).
Vandtårnet er åbent på udvalgte dage i turistsæsonen. Der er gratis entré.

Læs mere om Vandtårnet i Nyborg

Vægtere i Faaborg

Følg med vægteren, hør vægtersange og gamle historier om byen Faaborg. Hver aften efter klokken 20 fra 26. juni - 20. august kan du møde vægterne i Faaborgs kringlede gader, og det kan være en stor oplevelse og en god afslutningen på en sommeraften for både store og små.

Mødestedet er Faaborg Klokketårn på Tårnstræde.

Læs mere om Vægterture i Faaborg

Enebærodde

Pak en lækker madkurv, tag cyklen frem, find kikkerten, og så er du klar til at opleve den smukke Enebærodde, der adskiller Odense Fjord fra Kattegat. Du oplever Enebærodde på den cirka 12 km lange sti, der går langs kysten på begge sider af odden.

I området er der også en afmærket cykesti, og det er muligt at leje cykler eller betale sig fra en hestevognstur.

På turen kommer du forbi Fyns største hede med de enebærbuske, der har givet odden dens navn.

Enebærodde byder på gode sandstrande, hvor du kan slappe af og få en frisk dukkert. Langs odden er mange gode fiskepladser og mod Odense Fjord et stort fuglereservat. Biler er ikke tilladt på odden, så der er fred og ro til at opleve den unikke natur!

Læs mere om Enebærodde

Hindsgavl Dyrehave

Hindsgavl halvøen er én stor naturpark, hvor hele familien kan nyde naturen sammen. Her har I muligheden for både på leg, læring og motion.

I dyrehaven kan man også høre frøkoncerter ved midnat og opleve sensommerens brølende kronhjorte, når de er i brunst.

På hele Hindsgavlhalvøen er der afmærkede cykel- og vandreruter, og det er muligt at købe vildtkød med hjem. Ved porten til dyrehaven er opført et naturcenter, som det naturlige omdrejningspunkt for aktiviteter og oplevelser i området.

Læs mere på deres hjemmeside

De langelandske kunsttårne

Ikke langt fra en af Langelands store byer, Tranekær, stikker en hyæne snuden uden for et gammelt transforamtortårn. Lige der hvor vejen slår en bugt. Den er fremmed i det idylliske langelandske landskab, og den forstyrrer for et øjeblik harmonien - peger måske på en verden udenfor boblen. Hyænen er et af de seneste skud på stammen, når det gælder udsmykninger og udstillinger i de Langelandske Kunsttårne.

Der findes i alt 12 tårne, og udstillingerne skifter i en tredjedel af tårnene hvert år.

Læs mere om de langelandske kunsttårne