Annoncørbetalt indhold fra Premium

Hvad er en god bøf, og er en bøf ikke altid det samme?

Lune sommeraftener rimer på bøffer på grillen. Med det blotte øje er det svært at se forskel på kvaliteten af bøfferne i køledisken, og det kan være fristende at smide den billigste bøf i indkøbskurven. Men det kan betale sig at betale mere for at sætte tænderne i en bøf, der både smelter på tungen, og som er produceret med bæredygtighed for øje 

Oksekød smager ikke ens

Selvom bøfferne i supermarkedet ligner hinanden, kan der være stor forskel på kvaliteten af det oksekød, du kommer i kurven. Det er selvsagt, at en god bøf er mør, saftig og smager godt, og det er ikke bare kokkens evne til at vende bøffen i tide, som afgør bøffens kvalitet. En række faktorer som blandt andet dyrevelfærd, foder og behandling af kødet efter slagtning har også stor betydning.

Kvægs livskvalitet har betydning for kødets smag

Oksekød vejer tungere på  klimavægtskålen end dets alternativer som svinekød, fjerkræ eller bælgfrugter, så det kan give mening at prioritere kvalitet frem for kvantitet, når menuen står på oksekød. Når du står bøjet over køledisken i supermarkedet, vil du se, at Premium-bøffen koster mere end tilsvarende bøffer, og det er der en god grund til. Pris og kvalitet på kød hænger nemlig sammen, og det kan betale sig at grave dybere i pengepungen for at få en god bøf, hvor kvægets livskvalitet har været en vigtig faktor.

Kontrol efter danske vilkår

Der bliver stillet samme krav til Premium-kødproducenter fra Australien og Uruguay, som der bliver til danske producenter. Det betyder, at alt Premium-kød er fri for vækstfremmere og forebyggende medicin, og at bøffen i køledisken kan spores tilbage til den enkelte producent.

 

Lang modningstid har betydning for kødets smag

Når græskvæg får lov til at græsse frit i naturen, får dets kød en særligt karakteristisk smag, men det er ikke udelukkende kvægets livsbetingelser, der afgør kvaliteten på kødet. Efter slagtning skal kødet modne i 24 timer, hvorefter det skæres op og hænges til yderligere modning ved lav temperatur i 40 dage. Under modningen nedbryder enzymer kødets muskelfibre, så kødet bliver mere mørt og smagfuldt.

Køer går længere på græs

Premium-bøffer stammer fra græsfodret kvæg fra Australien og Uruguay, hvor traditionelle metoder til at opdrætte kvæg på græs er gået i arv i flere generationer. Kvæget har utroligt store arealer til rådighed, i Uruguay har hvert dyr cirka 1 hektar i gennemsnit, og i Australien har hvert dyr adgang til mellem 3 og 10 hektar. En hektar er det samme som 10.000 kvadratmeter. 

Kvæg trives bedst på græs, fordi de får lov til at gå frit og græsse under åben himmel i et naturligt miljø med deres artsfæller. Ifølge Dyrenes Beskyttelse går en ko på marken mellem 2,5 og 6 kilometer om dagen, mens køer i stald går mellem 600 og 800 meter i samme periode. 

Når kødet sælges i Danmark, transporteres det hertil via store containerskibe. 

 

Sådan håndterer du kødet: Tag bøffen ud af køleskabet 10-15 minutter, før den skal tilberedes. Salt kødet godt på begge sider, før det rammer grill eller stegepande 

Fedtmarmorering røber kvaliteten

Selvom det kan være svært at se forskel på bøffernes kvalitet, kan du bruge kødets fedtmarmorering som pejlemærke. Vælg bøffen med de fine hvide striber i kødet, i stedet for det røde kød uden meget fedtmarmorering. En fedtkant rundt om en bøf har ikke den samme betydning for kødet smag eller mørhed. Fedtet skal kunne ses som marmorering i kødet. 

Græsfodret kvæg har brug for mindre antibiotika

Undersøgelser viser, at kvægs klove trives bedre på græs end i stalden. Desuden bruges der også mindre antibiotika på græskvæg, fordi de har færre sundhedsproblemer end kvæg, der holdes i stald og får kunstigt foder og kosttilskud. Når du sætter tænderne i en Premium-bøf, er sandsynligheden for, at kødet indeholder rester af antibiotika, meget lille.

 

Græskvæg udleder mindre metan

Når kvæg sendes på græs, er det ikke kun til gavn for dyrevelfærden. Køer på græs udleder nemlig op til 30 procent mindre af den klimabelastende luftart metan end køer i stald. Det viser et hollandsk studie ifølge Dyrenes Beskyttelse. Forklaringen kan være, at syrebalancen i koens vom bliver påvirket, så bøvserne indeholder mindre metan, når menuen har stået på græs. 

 

Græssende kvæg gavner biodiversiteten

Græskvæg er med til at opretholde biodiversiteten. Siden tidernes morgen har vilde planter, fugle, dyr og insekter tilpasset sig store græssende pattedyr. Når kvæg græsser året rundt, bliver områderne ikke overgræsset, og både dyr- og planteliv har plads til at leve og gro. Desuden sørger græskvæg for at holde naturområder åbne til gavn for flere dyre- og plantearter.

 

Kilder: Dyrenes Beskyttelse, Coop, National Center for Biotechnology Information, Landbrugsavisen, Landbrugsstyrelsen

Karakterer til kødet

Der findes hele systemer til at placere kvaliteten på blandt andet bøffen på oksekødsrangstigen. For eksempel bruger den australske kødindustri det såkaldte Meat Standards Australia Index til at vurdere oksekødets kvalitet og sørge for, at kødet har en høj standard. Kødets kvalitet bliver vurderet ud fra dets mørhed, saftighed, smag og overordnede tilfredshed hos smagsbedømmerne. 

Kilde: National Center for Biotechnology Information

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Premium kødkvæg.

Læs mere om