Er der forskel på fint, groft og flagesalt? Find det rigtige salt til maden

Salt er salt, og salt er kemisk set ens, uanset om det er fint, groft, sydet eller flagesalt. Smagen er den samme, men kan opfattes forskelligt. Forskellige typer salt kan med fordel bruges til forskellige ting som bøffer, dessert eller bagværk, forklarer Mia Irene Kristensen, der er Kandidat i fødevarevidenskab og opskriftudvikler for Samvirke.
Groft salt

Brug den fine salt i bagværket og flagesalten på bøffen. Selvom salt smager ens og mineralsk set er ens, kan salts tekstur give dig forskellige smagsoplevelser.

Nej, salt behøver ikke være friskkværnet 

Fint salt, groft salt, flagesalt og salt, der er produceret særlige og eksotiske steder som Middelhavet eller Læsø. Nogle producenter anpriser endda også den særlige smag på deres salt eller de gavnlige indholdsstoffer. 

Salt, der sammen med peber er danskernes mest brugte krydderier, er ikke længere bare en basisvare. Salt er blevet gourmet, og på hylderne i supermarkedet er der masser af varianter af den hvide smagsgiver. 

Er der forskel på salt?

I princippet er salt stort set ens. 99% af indholdet i alt salt til madlavning består af stoffet natriumchlorid. 1% af indholdet i salt går til de sidste op til 70 forskellige mineraler, som salt typisk kan indeholde. 

Så når saltproducenter siger, at deres salt har en særlig smag eller indeholder særlige stoffer, er det meget begrænset, hvor stor en forskel der kan være til andet salt, har en undersøgelse fra Københavns Universitet vist. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er friskkværnet salt bedre end fint salt?

Friskkværnet salt smager umiddelbart ikke anderledes end fint salt, der har stået i køkkenskabet længe. Smagen kan ikke forgå fra salt på samme måde, som stødt pebers smag kan aftage med tiden. Friskkværnet peber giver mere pebersmag end samme mængde stødt peber, der har stået på krydderihylden længe. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvilken slags salt skal man bruge til hvad?

Selvom salt kemisk set er meget ens, kan du med fordel bruge de forskellige slags salt til forskellige ting, når du er i køkkenet, lyder rådet fra Mia Irene Kristensen, der er fødevarekemiker, ejer firmaet CPH Good Food og udvikler madopskrifter til Samvirke. 

Mængden af salt og opløseligheden er nemlig afgørende for smagen af den færdige mad.

»Fint salt er lettere at dosere og opløse i en ret. Tit skal man bruge 1 tsk. salt, og der er forskel på vægten af 1 teskefuld fint salt, groft salt og flagesalt. Derfor er saltmængden ofte angivet i gram i de opskrifter, hvor man skal være lidt påpasselig med saltmængden. Det gælder for eksempel, når man bager brød,« forklarer Mia Irene Kristensen. 

Det fine salt opløses nemt og egner sig især til mad, hvor du skal røre saltet ud i retten. Det kan være gryderetter, kagedej og brød. 

Hvornår skal man bruge groft salt?

Groft salt kan du med fordel bruge i desserter og slik. 

»Tænk på et stykke chokolade med havsalt. Der vil man ofte gerne bevare de knasende krystaller, da det er en del af oplevelsen. På en stegt bøf er det også lækkert med lidt knasende fingersalt på toppen. Så der er helt sikkert også mange steder, hvor det også giver mening at bruge større saltkrystaller på grund af saltets tekstur,« siger Mia Irene Kristensen. 

Flagesalt og groft salt kan også give en lidt mere salt smag i munden, da en koncentreret saltmængde rammer tungen. 

Hvad er forskellen på flagesalt, sydesalt og rivesalt?

Netop teksturen af saltet kan være med til at give en anden oplevelse af den salte smag, selvom salt kemisk  stort set er helt ens. 

Produktionsmæssigt er flagesalt, sydesalt og rivesalt forskelligt, men den store forskel ligger i den sensoriske oplevelse, du får, når du de forskellige salttyper rammer dine smagsløg. 

»De forskellige salttyper vil alle opfattes forskelligt i munden. Dette kan man tolke som forskel i saltsmag, men det handler egentligt mere om, hvor meget og hvor hurtigt saltet opløses i munden. Prøv at drysse groft salt på dit æg og prøv så bagefter med fint salt eller flagesalt, det er en meget anderledes oplevelse!« fortæller Mia Irene Kristensen. 

Læs mere om