Rabarberkoldskål med karamelliseret rugbrød
- 4 Personer
- 30 Minutes
Rabarber
275 g | friske rabarber |
1 stk. | stang vanilje |
75 g | sukker |
Koldskål
3 stk. | æggeblommer |
2 spsk. | sukker |
1 tsk. | stødt kardemomme |
1 dl. | piske-fløde |
8 dl. | Kærnemælk |
- | Citronsaft, efter smag |
"Topping"
1 tsk. | smør |
2 spsk. | ahornsirup eller lys sirup |
2 dl. | ymerdrys uden sukker eller tørt, smuldret rugbrød |
Sådan gør du
-
1Skær rabarberne i små stykker (gem 1 stængel til pynt) og kom stykkerne i en kasserolle med en skefuld vand. Skrab kornene ud af vaniljestangen og kom både stang og korn i gryden. Bring det hele i kog og lad det simre over lav/middel varme i ca. 10 minutter, til rabarberne falder fra hinanden. Tilsæt sukkeret og lad rabarberne simre yderligere et par minutter. Lad kompotten køle helt af på køl.
-
2Pisk æggeblommer med sukker og kardemomme i et par minutter, til det er lyst og luftigt. Vend 2/3 del af den kolde rabarberkompot i æggene og herefter piskefløde og kærnemælk. Smag evt. til med ekstra kompot (gem resten af kompotten til servering) og citronsaft. Sæt koldskålen på køl, gerne mindst 1-2 timer inden servering.
-
3Smelt imens smørret sammen med ahornsirup på en pande. Tilsæt ymerdrys/rugbrød og lad det riste, under omrøring og ved middel varme, i ca. 8-10min., til det dufter ristet og er tørt. Spred det ud på et stykke bagepapir og lad det køle af.
-
4Skær den gemte rabarberstængel i meget tynde skiver med en tyndskræller eller skarp kniv og vend dem gerne med en lille skefuld sukker. Lad dem trække 5-10 minutter. Server koldskålen iskold med karamelliseret rugbrød og de tyndskårne rabarber på toppen.
Tip!
Prøv at udskifte halvdelen af rabarberne med jordbær – det smager også skønt og gør koldskålen en smule mere sød. Du kan også bruge 4-6 hele kardemommekapsler i stedet for stødt kardemomme – så skal de blot fjernes inden servering.